“UPRKOS SVEMU”: Prikazan dokumenatrac povodom 72. rođendana prištinskog Narodnog pozorišta

D. Zečević

09. 10. 2020. u 10:40

U gračaničkom Domu kulture u četvrtak uveče premijerno je prikazan dokumentarni film “Uprkos svemu” povodom 72. rođendana prištinskog Narodnog pozorišta.

“УПРКОС СВЕМУ”: Приказан докуменатрац поводом 72. рођендана приштинског Народног позоришта

Detalj izfilma “Uprkos svemu”

Ovaj dokumenatrac koji prati rad pozorišne trupe poklon je pozorištu povodom rođendana, a autori su Goran Avramović i Ivan Vuković.

- Uprkos svemu govori o istorijatu i neobičnoj sudbini pozorišta koje je više puta menjalo svoje sedište .U filmu su zabeležene različite predstave i izvođenja u nesvakidašnjim uslovima .Ideja vodilja u ovoj priči je ta da se ne može ubiti umetnost, niti bezuslovna ljubav i energija iza koje stoje glumci Narodnog pozorišta - istakao je reditelj filma Goran Avramović.

On je dodao da je na realizaciji filma radila grupa ljudi iz čitave zemlje .Inače, prištinsko Narodno pozorište svojim radom poslednje dve decenije od izmeštanja iz matičnog grada bilo je zbog svog rada predmet interesovanja domaćih i inostranih medija, jer je jedno od retkih čiji su glumci igrali predstave za po nekoliko usamljenih i izolovanih Srba u enklavama na Kosmetu.

Takav je slučaj bio sa izvođenjem predstave u dvorištu baka Smilje Bajčetić, jedine Srpkinje u okolini Uroševca. Zbog toga, kako ističe direktor ovog teatra Predrag Radonjić, pozorište zaprvao prati i deli sudbinu svog naroda na Kosovu i Metohiji, dok je kako ocenjuju autori filma ostvarenje “Uprkos svemu” svojevrsna “lična karta “ pozorišta”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)