PALA ODLUKA: Evo ko je dobitnik Nobelove nagrade za književnost

Novosti online

08. 10. 2020. u 13:02

SVE oči svetske književne scene danas su usmerene ka Stokholmu, gde je, tradicionalno, u 13 časova, saopšteno ime laureata Nobelove nagrade za književnost za 2020. godinu.

ПАЛА ОДЛУКА: Ево ко је добитник Нобелове награде за књижевност

Foto: EPA

Dobitnica je Luis Glik. Luiz je američka pesnikinja i dobitnik Pulicerove nagrade za poeziju 1993. godine.

Potomak je mađarskih Jevreja koji su emigrirali u Ameriku. Pohađala je koledže Sara Lorens i Kolumbiju. Njena poezija pripada objektivističkoj poetici, nastaloj tokom tridesetih godina 20. veka, čiji su glavni predstavnici bili Luis Zukovski, Čarls Reznikof, Džordž Open i Karl Rakosi.

Foto: EPA

Prateći ovu poetiku ona tretira pesme kao predmete, naglašavajući ozbiljnost, inteligenciju i pesnikovu sposobnost da pronicljivo posmatra svet tako što upotrebljava obične svakodnevne reči.

U eseju Dokazi i teorije navodi kako zastupa poeziju koja se približava tišini i graniči sa iščeznućem. Godine 1993. dobila je Pulicerovu nagradu za knjigu Divlji iris. Bila je pesnik laureat Biblioteke američkog kongresa 2003-2004. godine. Trenutno je pisac-rezident na Univerzitetu Jejl i predavač na Programu za kreativno pisanje Bostonskog univerziteta. Živi u Kembridžu, u državi Masačusets.

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024