OBELEŽENA GODIŠNJICA SMRTI TOME ZDRAVKOVIĆA: Pogledajte prizore sa Centralnog groblja gde je sahranjen (FOTO/VIDEO)

Novosti online

30. 09. 2020. u 13:01

NA mestu gde je sahranjen Toma Zdravković, povodom 29 godina od smrti pevača, okupili su se prijatelji i poznate ličnosti kako bi mu odali čast.

ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА СМРТИ ТОМЕ ЗДРАВКОВИЋА: Погледајте призоре са Централног гробља где је сахрањен (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: V. Danilov

Fotografije sa Centralnog groblja gde je obeležen pomen Zdravkoviću pogledajte u galeriji:

 

Toma Zdravković, od milošte zvan Dado, rođen je 20. septembra 1938. u Aleksincu, ali je deo detinjstva proveo u rodnom selu svoga oca, da bi se u ranoj mladosti preselio u Leskovac.

Svoju pevačku karijeru je započeo prvo u Leskovcu, a zatim i u Beogradu, u kafanama. U početku je imao vrlo malo uspeha, ali je kao već iskusan pevač dočekao eru masovne proizvodnje ploča i kaseta, te je vrhunac svoje slave doživeo 1980-ih.

U većini njegovih pesama violina daje melanholičnu atmosferu. Uglavnom je tekstove za pesme sam pisao i skoro uvek su bile autobiografske. Reč je o kafanskim, ljubavnim pesmama, kojima dodatni duh daje njegov umirujući glas, u kojima se uglavnom govori o neuzvraćenim ljubavima i patnjama.

Iza sebe je ostavio mnoštvo pesama koje su i danas veliki hitovi: „Da l‘ je moguće“, „Ej Branka, Branka “, „Danka, “„Dotak’o sam dno života“, „Kafana je moja sudbina“, „Evo već je jesen a tebe još nema“, „Prokleta nedelja“, „Tužno leto“, „O ciganko moja“, „Svirajte noćas samo za nju“, „Ostao sam sam“, „Kiša je padala“, „Za LJiljanu“ (posvećena glumici LJiljani Blagojević), „Umoran sam od života“ (Novica ju je napisao, po sopstvenom tvrđenju), „Pesme moje“ (napisao je njegov veliki prijatelj Kemal Monteno).

Umro je na današnji dan pre 29 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)