U LESKOVCU POČEO 13. LIFFE: Otvorena revija najboljih i najnovijih filmova iz celog regiona

Игор Митић
Igor Mitić

26. 09. 2020. u 09:48

DVE srpske premijere i još deset najboljih i najnovijih filmova iz svih zemalja bivše Jugoslavije čine takmičarski program ovogodišnjeg 13. izdanja Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije (LIFFE) koji je u petak uveče, zbog epidemije virusa korona, otvoren mnogo skromnije nego ranijih godina, ali je organizatorima iz Leskovačkog kulturnog centra najvažnije da su očuvali kontinuitet i kvalitet manifestacije koja se ove godine održava pod sloganom „Film uvek“.

У ЛЕСКОВЦУ ПОЧЕО 13. LIFFE: Отворена ревија најбољих и најновијих филмова из целог региона

Foto: I. Mitić

Najviše priznanje LIFFE za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu „Živojin Žika Pavlović“ pripalo je Goranu Paskaljeviću jednom od najcenjenijih evropskih reditelja nezavisnog filma. Vest o njegovoj smrti, koja je stigla samo pola sata nakon otvaranja festivala, šokirala je domaćine i goste ove manifestacije. Naš proslavljeni reditelj je u poruci koja je pročitana publici rekao da mu je ovom nagradom „učinjena velika čast“.

Foto: I. Mitić

- Živojin Pavlović nije samo moj prijatelj nego i moj uzor. Učio sam iz njegovih filmova isto onoliko koliko sam učio o filmu na praškoj akademiji. On je presudno uticao na moje stvaralaštvo, koje je u početku bilo blisko crnom talasu, ali sam ja dodao malo češkog humora kako bih izbegao cenzuru. Velika mi je čast da primim nagradu koja nosi njegovo ime – poručio je Paskaljević i dobio veliki aplauz publike u Leskovcu koja nije ni slutila da čuvenog reditelja više nema.

Foto: I. Mitić

Umetnički direktor festivala reditelj Darko Bajić je naglasio da će zvanična selekcija zadovoljiti ukuse i najprobirljivije publike.

- Voleo bih da ovaj festival ostane mladima Leskovca da ga čuvaju, paze i da stvaraju veliki kulturni prostor u kome ćemo se sučeljavati i tako biti još bolji. Mi smo ti koji ne treba da dozvolimo da nam se najgore iz prošlosti ponavlja i siguran sam da to toga neće doći – istakao je Bajić.

Veliki deo programa, zbog epidemije virusa korona, preseljen je u digitani svet i preko platforme „mojoff.net/leskovacfilmfestival“ biće dostupan celom regionu. Osim pet ostvarenja iz takmičarskog programa ljubitelji sedme umetnosti moći će da pogledaju još 14 filmova u dva programa - nagrađivanih filmova na prethodnim festivalima i nezavisnog filma. Uz pomoć interneta biće održana i tradicionalna Konferencija reditelja regiona, dok će na projekcije uživo, na ograničenom broju mesta, publika moći tek posle dezinfekcije ruku i uz obavezno nošenje zaštitne maske.

- Ovaj festival je veoma važan jer je posvećen rediteljima koji su na toj piramidi filmske industrije na samom vrhu i najodgovorniji su za sve i zato ovom festivalu želim mnogo uspeha i dug život – rekao je glumac Lazar Ristovski otvarajući ovu manifestaciju.

Foto: I. Mitić

Dobrodošlicu gostima poželeli su gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, uz ocenu da je zahvaljujući ovom festivalu grad na čijem je čelu „ponovo epicentar kulture ne samo Srbije već i celog regiona“, i Sanja Conić, direktorka Leskovačkog kulturnog centra(LKC), koja je najvažnijim ocenila, da bez obzira na specifične okolnosti zbog epidemije virusa i obaveznu distancu, publika i filmski stvaraoci dele istu emociju i energiju bez kojih nema života i festivala.

- Nadam se da će ova korona biti samo jedna kratka stanka, jedan ružan san, i da ćemo već naredne godine, kako smo i navikli, uz puno gostiju iz regiona, glamura i radosti dočekati sledeći LIFFE – zaključila je Sanja Conić.

LKC festival organizuje uz podršku leskovačke lokalne samouprave, Ministarstva kulture, sponzora i Filmskog centra Srbije.

Foto: I. Mitić

 
NAGRADE I ŽIRI

Na festivalu se dodeljuju tri nagrade za najbolju režiju „Živojin Žika Pavlović“ kao i priznanja za najbolju žensku odnosno mušku ulogu. U ovogodišnjem žiriju su rediteljke Maja Miloš i Teona Strugar Mitevska, prošlogodišnja pobednica LIFFE, i glumica Ana Franić. U posebnom programu najbolji studentski filmovi regiona nagrađuju se priznanjima „Radomir Baja Šaranović“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna