“MAJSTORI” OKUPILI VELIKANE GLUME: Gala projekcija kultnog filma na Tašmajdanu

R. R.

25. 09. 2020. u 18:32

POSLE četiri decenije od premijere, antologijski film “Majstori, majstori” Gorana Markovića je prikazan u novoj, restaurisanoj verziji, na gala ceremoniji na stadionu Tašmajdan.

“МАЈСТОРИ” ОКУПИЛИ ВЕЛИКАНЕ ГЛУМЕ: Гала пројекција култног филма на Ташмајдану

Gala projekcija na Tašmajdanu (Foto Vip_Kinoteka)

Brojnoj publici poklonio se deo glumačke i autorske ekipe filma, Mira Banjac, Branko Cvejić i Tanja Bošković, kompozitor Zoran Simjanović, koji su govorili o tome kako su “Majstore” snimili bez budžeta za samo 18 dana, i zbog čega oni već 40 godina uživaju veliku popularnost kod svih generacija gledalaca.

Oni su se podsetili i na svoje kolege, velikane jugoslovenskog glumišta koji su u ovom filmu ostvarili nezaboravne likove, a koji danas više nisu među nama - Pavla Vuisića, Zorana Radmilovića, Semku Sokolović Bertok, Milivoja Miću Tomića, Oliveru Marković, Radeta Markovića, Predraga Pepija Lakovića, Miodraga Andrića - Ljubu Moljca.

Tragikomična priča o čistačici u osnovnoj školi koja odlazi u penziju je 17. film koji je digitalno restaurisan kao srpska filmska baština u zajedničkom projektu Jugoslovenske kinoteke i kompanije VIP Mobile.

Na gala projekciji pod otvorenim nebom na Tašmajdanu, kojoj su prisustvovale i brojne ličnosti iz našeg kulturnog i javnog života, o značaju projekta koji je našim kultnim ostvarenjima dao “novo ruho” i sačuvao ih od propadanja govorili su direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić i generalni direktor VIP Mobile Dejan Turk.

Gala projekcija na Tašmajdanu (Foto Vip_Kinoteka)

Tokom tri uspešne godine, do sada su digitalno restaurisana kultna ostvarenja "Ko to tamo peva", "Maratonci trče počasni krug", "Lepota poroka", "Varljivo leto 68.’", "Nacionalna klasa", "Balkanski špijun", "Davitelj protiv davitelja", “Miris poljskog cveća”…, koja su prikazana publici na specijalnim projekcijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije