POČEO 87. VUKOV SABOR U LOZNICI: Budućnost traži mnogo znanja

V. MITRIĆ

14. 09. 2020. u 23:04

OVOGODIŠNjI 87. Vukov sabor, koji je održava neprestano od 1933. godine, počeo je večeras, u Vukovom domu kulture, po tradiciji „Himnom Vuku“ Stevana Mokranjca, u izvođenju Grupe pevača lozničkog KUD „Karadžić“.

ПОЧЕО 87. ВУКОВ САБОР У ЛОЗНИЦИ: Будућност тражи много знања

Foto: V. Mitrić

Slaveći Vuka i njegovo delo, kako je rekao Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice domaćin saborovanja, „slavimo sve koji su naš rod i našu otadžbinu proslavili širom planete“. Vuk je, naglasio je čelnik Loznice, „bio i ostao svetionik naše nauke, kulture i pismenost, čovek koji nas je osvetlio i prosvetio, sledeći put Svetoga Save“.

- Bio je svestan značaja jezike i činjenice da ko ostane bez jezika ostaje bez igde ičega - kaže Petrović. -Lepo je slavna naša čuvena spisateljica, Isidora Sekulić, primetila da je Vuk shvatio i time se rukovodio da je jezik „krv naroda“. Zato smo dužni da poštujemo, ali i da čuvamo, kao malo vode na dlanu, njegovo veliko delo kojim je zasenio ceo svet.

Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja svečano je otvorio ovogodišnje svečanosti koje traju do nedelje, kada je završna priredba u Vukovom Tršiću, na letnjoj pozornici kraj Žeravije. On je rekao da je počastovan što je, upravo danas, govorio na 212 godišnjici od kako je Dositej Obradović osnovao Visoku školu u Beogradu i na Vukovom saboru.

Foto: V. Mitrić

- Dok je bila priča da se Srbija osvaja i širi se, tobože, oružjem stvarajuću nekakvu Veliku Srbiju, što nikada nije bilo tačno, već smo brinuli o svom narodu na svim svim teritorijama, Srbi su otvarali univerzitete svima - rekao je ministar Šarčević. - Tako je prošle godine bilo 100 godina Ljubljanskom univerzitetu, ove godine je bilo 100 godina Skopskom univerzitetu i Sarajevskom univerzitetu, podgoričkom je manje, oko 70 godina, prištinskom 50 godina. Univerziteti Novi Sad, Niš, Kragujevac, sve je to osnovao Beogradski univerzitet. Imali smo mi dobre škole. Dositej i Vuk kvalitetno i jako su podizali stepen obrazovanja kod našeg roda. Uvek nam je bio cilj da, kroz ova dva veka, stignemo Evropu i to nam je, nakako, bio stalni zadatak.

Po Šarčevićem rečima, „Vlada Srbije, kojoj još pripada, je veliki deo posla odradila, da pokaže da su svi nivoi obrazovanja u Srbiji sposobni da stignu najkvalitenije modele obrazovanja u svetu i to pokazujemo“.

Foto: V. Mitrić

 

- Lako smo usvojili dualno obrazovanje, lako smo i lepo krenuli kroz digitalizaciju obrazovnog sistema, možda smo sada postali jedna od digitlno pismenijih nacija - naglasio je ministar prosvete.

Naš zadatak je, kako je naglasio Šarčević, je da naša dužnost da ulažemo sve više nam fakulteti budu što kvalitetniji, nauka sve značajnija, a sve ustanove od sela do grada budu ujednačeno

Scenski programi počeli s muzičko poetskim večem u kom su učestvovali Vladan Savić, prvak Pozorišta na Terazijama, Kristina Savić, solista Pozorišta na Terazijama i pijanistkinja Ksenija Ristić, pijanista.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri