FILM "QUO VADIS, AIDA?" PRIKAZAN U VENECIJI: Srbi ponovo krivci i zločinci, a naš glumac u ulozi Ratka Mladića

A. P.

03. 09. 2020. u 22:42

FILM Quo Vadis, Aida? bosanske rediteljke Jasmile Žbanić o Srebrenici, u kojem je jedan od aktera i Ratko Mladić, danas je imao prvu projekciju na Venecijanskom filmskom festivalu, gde se u glavnoj takmičarskoj konkurenciji bori za Zlatnog lava.

ФИЛМ QUO VADIS, AIDA? ПРИКАЗАН У ВЕНЕЦИЈИ: Срби поново кривци и злочинци, а наш глумац у улози Ратка Младића

Foto: AP

Svoj novi film, za koji je sama napisala i scenario, Jasmila Žbanić najavljuje kao "priču o genocidu", uz obavezno pominjanje "ratnog zločinca Ratka Mladića". U zvaničnom sinopsisu Venecije piše:

- U pitanju je dirljiva drama o Aidi, prevodiocu mirovnih snaga UN, koje obezbeđuju kamp sa hiljadama bosanskih građana, uključujući i Aidinog supruga i dvojicu sinova. Kada pretnje srpske vojske da zauzmu kamp eskaliraju, budućnost Aidine porodice i njene zajednice izmiče kontroli.

Naslovnu ulogu u Jasmilinom filmu igra poznata srpska glumica Jasna Đuričić, dok njen suprug Boris Isaković tumači lik Ratka Mladića. U podeli je i bosanski glumac Emir Hadžihafizbegović, koji igra Mladićevog pomoćnika.

- Dosta sam se dvoumio da li da prihvatim ulogu ili ne. Posle filma "Muškarci ne plaču", pomislio sam da je to poslednja uloga kojom ću se baviti takvim likovima. Meni je stvarno rata, posle 30 godina, apsolutno dosta i svi bismo to morali shvatiti i početi živeti normalne živote i da takve likove ostavimo tamo gde im je mesto - kazao je Isaković za bosanski "Dnevni avaz".

Foto: AP

Boris Isaković glumi Mladića

On je potom dodao da "nikada nije merio da li će neku ulogu prihvatiti jer treba da igra Srbina, muslimana ili Hrvata".

- Sve te uloge prihvatao sam, isključivo, ako je moguće, da kroz umetnost kojom se bavim, na određen način, pokušam da pomirim sve te naše zavađene narode - dodao je Isaković.

Rediteljka je tokom dana, uoči prve projekcije filma, sa ekipom pozirala novinarima na venecijanskom Lidu. U obraćanju sedmoj sili kazala je ranije da je "bilo teško pronaći finansije za film, ali da nije odustala".

Foto: Printskrin

Emir Hadžihafizbegović kao srpski vojnik
 
DEBITOVALI "GRBAVICOM"

SVOJU karijeru Jasmila Žbanić započela je filmom "Grbavica" (kao reditelj i koscenarista), koji se bavio navodnim zločinima srpske vojske tokom opsade Sarajeva. Njen debitantski film, sa Mirjanom Karanović u glavnoj ulozi, osvojio je 2006. godine Zlatnog medveda na Berlinskom filmskom festivalu. Magazin "Varajeti" objavio je pre nekoliko dana da će naredni projekat Žbanićeve biti "TV serija o opsadi Sarajeva".

 

 
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (19)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista