"DRAINAC" TANJI KRAGUJEVIĆ: Jednoglasnom odlukom žirija, u petak dodeljena ugledna pesnička nagrada

D. ZEČEVIĆ

14. 08. 2020. u 22:31

JEDNOGLASNOM odlukom žirija odlučeno je da ove godine prestižnu pesničku nagradu "Drainac" dobije Tanja Kragujević za zbirku poezije Extravaganza, male pesme, čiji izdavač je "Čigoja štampa" iz Beograda.

ДРАИНАЦ ТАЊИ КРАГУЈЕВИЋ: Једногласном одлуком жирија, у петак додељена угледна песничка награда

Tanja Kragujević

- Na konkurs su stigle 53 knjige poezije objavljene u 2019. na srpskom govornom području. Na prvoj konsultaciji žirija odobreno je pet knjiga, a onda se nismo mnogo dvoumili, jednoglasno smo odlučili da ovogodišnji laureat bude pesnikinja iz Beograda Tanja Kragujević - rekao je predsednik žirija Goran Maksimović.

On je ovom prilikom obrazložio da nagrađena pesnikinja u zbirci Extravaganza, naglašenim jezikom i osećajnošću prikazuje tri dominantna sveta.

- Prvi lirski svet predočava njen dijalog sa objektivnom stvarnošću, sa dominantnim slikama grada i sudbinom savremenog čoveka u tom okruženju. Drugi lirski svet izrazito je subjektivan i predočava pesnikinjin lični doživljaj sveta koji je okružuje, ljude i pojave sa kojima se suočava. Treći lirski svet je metafizički intoniran i uspostavlja pesnikinjin dijalog sa svetom nad nama i višim sferama duhovnosti u kojima prepoznaje utočište od svakodnevne i često surove stvarnosti - istakao je Maksimović.

Direktor Narodne biblioteke "Rade Drainac" Dragan Ognjanović naglasio je da će "Drainčevi susreti pesnika" biti održani od 24. do 28. avgusta.

SKROMNIJE

DIREKTOR biblioteke Dragan Ognjanović kazao je da će se ovogodišnja manifestacija zbog epidemije razlikovati od ranijih.

- Svi programi će biti na otvorenom. Imaćemo manji broj učesnika, ali i publike. Programi za decu će izostati - objasnio je Ognjanović i dodao da će završni čin ove pesničke manifestacije biti održan 3. novembra, naučnim panelom o književnom delu Ivana Ivanovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a