MANJE GLAMURA, A MNOGO NADE I SRCA: Najavljeni gosti i članovi žirija 77. Venecijanskog filmskog festivala

R. RADOSAVLjEVIĆ

10. 08. 2020. u 10:22

ROMANTIČNOM dramom "Veze" (Lacci) reditelja Danijelea Luketija u sali "Grande" na Lidu 2. septembra svečano će biti otvorena 77. Mostra, i to je prvi italijanski film koji će posle 11 godina označiti početak Venecijanskog festivala.

МАЊЕ ГЛАМУРА, А  МНОГО НАДЕ И СРЦА: Најављени гости и чланови жирија 77. Венецијанског филмског фестивала

Foto promo

Ceremoniju otvaranja na Lidu vodiće poznata glumica Ana Foljijeta, a do 12. septembra, tokom 11 festivalskih dana, biće prikazano ukupno 60 dugometražnih i 15 kratkometražnih filmova, dok u trku za 77. Zlatnog lava ulazi 18 igranih ostvarenja iz sveta.

Tilda Svinton, Foto promo

Ovogodišnje izdanje najstarijeg praznika sedme umetnosti, koji je i jedan od najuticajnijih i najglamuroznijih, ući će u filmsku istoriju i kao prvi festival A kategorije u svetu koji se tokom još uvek aktuelne pandemije održava u tradicionalnom obliku. Kako je pre nekoliko dana izjavio direktor Alberto Barbera, Mostra će se ove godine odvijati u znatno manjem obimu u svim programima, sa manje filmova i manje gostiju iz inostranstva, ali sa mnogo optimizma.

- Posle teskobnog i teškog proleća za čitav svet, ali i neizvesnog leta, ovogodišnja

Četiri italijanska filma

NA 77. Mostri biće prikazan rekordan broj italijanskih filmova, ali ne manje kvalitetnih, kako je istakao Barbera. U trci za Zlatnog lava mesto su dobila čak četiri ostvarenja - "Nokturno" Đanfranka Rosija, "Sestre Makaluso" Eme Dante, "Gospođuca Marks" Suzane Nikjareli, i "Oče naš" Klaudija Nocea. Pored filma "Veze", kojim će biti otvoren festival, van konkurencije će biti prikazan i dugometražni dokumentarac Luke Gvadanjina "Salvatore: Obućar snova", koji govori o osnivaču istoimenog brenda cipela.

Kejt Blančet, Foto promo

Venecija je znak velikog poverenja, i rezultat mnogih odricanja. Svega će biti manje nego prethodnih godina, naročito glamura na koji smo navikli. Ali festival je sačuvao svoje srce, i ove godine nosi optimizam i nadu da će svet pobediti pandemiju i postati bolji i humaniji - rekao je Barbera.

Na Lidu se očekuju, uz najstrože epidemiološke mere zaštite, holivudske glumačke zvezde Helen Miren, Vilem Defo, Kejt Blančet, koja će predsedavati žiriju Glavnog takmičarskog programa, Tilda Svinton, ovogodišnja laureatkinja Zlatnog lava za životno delo, Endru Garfild, Stejsi Martin, Metju Gud, Frensis Mekdormand, Lidivin Sanije, Maja Houk (ćerka slavnih glumaca Ume Turman i Itana Houka)...

Končalovski opet favorit

ČIM je objavljen takmičarski program, italijanski mediji započeli su kampanju ovogodišnjih favorita za Zlatnog lava, a prema ocenama njihovih kritičara, među pobednicima bi i ove godine mogao da bude Andrej Končalovski, sa novim ostvarenjem "Dragi drugovi". Film se bazira na istinitom događaju iz 1962, pobuni radnika u fabrici u Novočersku, kada je sovjetska vojska, po oficijelnim podacima, ubila 26 pobunjenika, a informacija o toj tragediji nikada nije objavljena. Kao favorit 77. Mostre pominje se i sjajna kineska rediteljka koja radi u Americi Kloi Žao, sa filmom "Zemlja nomada".

Foto promo

U Veneciju stižu i hongkoška rediteljka i scenaristkinja An Hui, kojoj će takođe biti uručen Zlatni lav za životno delo, Džoana Hog, Kristijan Pecold, Oskar Alegrija, Rodžer Majkl, Kristi Puju, Mišel Franko. Tu su i reditelji filmova koji se takmiče za jednu od najprestižnijih filmskih nagrada koji svoj dolazak treba da potvrde, među kojima su veliki ruski sineasta Andrej Končalovski, iranski oskarovac Mađid Mađidi, Indus Čaitani Tamhane.

Našu zemlju na ovogodišnjoj Mostri predstavljaće reditelj Ivan Ikić sa filmom "Oaza", koji će biti prikazan u jednom od glavnih programa, "Dani autora".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)