REAGOVANJE DIMITRIJA VOJNOVA: Zečevićeve neistine o "Mezimici"

Piše: Dimitrije Vojnov

03. 08. 2020. u 08:30

РЕАГОВАЊЕ ДИМИТРИЈА ВОЈНОВА: Зечевићеве неистине о Мезимици

Foto: Arhiv "Novosti"

VEĆ dve godine Božidar Zečević na stranicama lista "Pečat" iznosi manje ili veće neistine o meni, da bi sve kulminiralo 27. jula u tekstu "Nikad nije kasno, ali...

Na kraju pobedili moralna čvrstina i umetnički kvaliteti Zafranovićevog projekta 'Djeca Kozare', objavljenom u "Večernjim novostima". Na ovaj tekst reagujem jer su ove neistine prešle u visokotiražne dnevne novine i samim tim imaju veći odjek.

U tekstu, Zečević piše: "Nedugo zatim pred realizacijom našao se i film 'Mezimica', sročen u duhu iste politike koja je iznedrila 'Teret'. Prema rečima samog scenariste Vojnova, u ovom filmu 'srpski policajci i srpski doktor učestvuju u lancu trgovine i prodaje organa, što je i prilično realistično, jer film se događa u Srbiji'(!) To da srpski lekari vade unutrašnje organe licima dovedenim sa Kosova i Metohije i prodaju ih širom sveta, odjeknulo je kao bomba u domaćoj javnosti i pokazalo da manipulisanje ovakvim temama pripada istoj 'strategiji' FCS."

Zečević iznosi grubu laž jer ni u jednoj verziji scenarija, a naročito ne u onoj koja je trebalo da bude snimljena, zaplet ne izgleda tako kako ga on prepričava, već on preuzima elemente scenarija i onda ih grubo izvrće.

U vreme same afere 2018. godine učinio sam scenario dostupnim javnosti i nekoliko medijskih kuća detaljno je izvestilo o njegovom sadržaju posle čitanja teksta. Na prvi pogled je svakom čitaocu bilo jasno da ovaj scenario ne govori o tim temama.

Dario Hajrić za Dojče vele u tekstu "Cenzori 'odozgo' i njihove mezimice" recimo, piše: "Reč je o krimiću koji se vrti oko trgovine ljudima i organima: kriminalci otimaju žene iz istočne Evrope, siluju ih, drogiraju i lome im volju, a onda ih drugi krimosi preprodaju kao poslušno belo roblje ili njihove organe prodaju ilegalnim klinikama za bogataše na Zapadu. Takvih filmova ima bezbroj, od onih visoke produkcije poput '96 sati' (Taken) s Lijamom Nisonom (znate ono kad otmičarima u slušalicu kaže da će ih pobiti, pa se svi naježimo jer je tako šarmantno ljut), pa do niza manje ili više uspešnih istočnoevropskih ostvarenja", da bi razjasnio i povezanost priče sa stvarnošću: "Evo malo spojlera: u tekstu 'žuta kuća' ne postoji. Postoji hladnjača, ali ne kao sredstvo za prikrivanje ratnog zločina nad albanskim civilima '99. nego kao skladište silovanih žena prisiljenih na seksualno ropstvo", a sam zaplet filma opisuje sledećim rečima: "Bivši debeovac koji je postao svodnik, od svog prijatelja iz državnih struktura bezbednosti kupuje devojku s namerom da je koristi za prostituciju.

Foto: Arhiv "Novosti"

Devojka je, kao i mnoge druge, završila u lancu trgovine ljudima, silovana je, ubijena u pojam i potpuno poslušna. Makro pokušava da je 'deprogramira' da bi bila primamljivija mušterijama, ali usput se zaljubljuje u nju. Avaj, taman kad mu to počinje polaziti za rukom, ljudi od kojih ju je kupio otimaju devojku zato što se osim trgovinom robljem bave i trgovinom organima, a neko je kaparisao njeno srce. Sledi brusvilisovska osveta i mnogo pucanja. Greh 'Mezimice' nije prišivanje uloge negativaca Srbima zato što u filmu nema Srba kao Srba. Ima dobrih i loših momaka, kao u svakom krimiću."

Uprkos dostupnosti samog scenarija, kao i barem tri recenzije koje su nastale čitanjem celog predloška, a na koje se nije ni osvrnuo, Zečević iznosi vrlo decidirane i nedvosmislene iskaze stvarajući lažni utisak da zna sve o onome o čemu piše.

Kad je reč o citiranju moje navodne izjave, nije naveo izvor, niti je na adekvatan način postavio kontekst u kom je izjava data, tako da je otvoreno manipulisao tim materijalom. Ovakvu izjavu sasvim sigurno nikada nisam dao, a ako su ove reči i izgovorene one su bile deo nekog šireg konteksta.

Navodna izjava Upravnog odbora Filmskog centra Srbije o filmu "Mezimica", koja je prepisana iz teksta u "Srpskom telegrafu" od 22. septembra 2018. godine, pod naslovom "Trivanova sprečila još jedan antisrpski film: Raskinut ugovor za snimanje filma 'Mezimica'" demantovana je od strane istog organa koliko sutradan, 23. septembra, na zvaničnom sajtu.

Rečju, u ovom tekstu Zečević je na svakom koraku pišući o "Mezimici" i meni kršio principe istinosti izveštavanja i novinarske pažnje iz Kodeksa novinara Srbije. U kontekstu i po načinu na koji sam pomenut osećam se ugroženim i smatram da je narušen moj lični i profesionalni ugled ovakvim napisima u visokotiražnom mediju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Milan

03.08.2020. 08:50

Gospodine Vojnov verovatno ste scenarista koji je najvise dobijao pomoc za projekte od svih zivih scenarista, a vecito se nesto bunite i ispravljate krive Drine.

Reakcija

03.08.2020. 09:27

А зашто Димитрије криминалци са националним обележјем и то баш српским? Зашто то нису нпр. албански, турски, хрватски, бошњачки, бугарски или румунски криминалци, него баш српски? Зашто српским криминалцима приписујеш нешто по чему их нико не зна и ко ће кад одгледа филм да каже, како ти прејудицираш, да се у филму ради о српским криминалцима а не о Србима? Твој сценарио је ништа друго до један одвратан политички спин којим само потврђујеш свој аутошовинизам. Божа је 100% у праву.

Antifa

03.08.2020. 17:40

Ovaj Vojonov se predstavlja za nekog Srbina, a autor je svih antisrpskih scenarija. Ipak je dobro odigrao jednu ulogu i biće zapamćen kao mali kojem se ojela g.... Odatle će sam sebe lansirati u kinematografske vode antisrpskog filma, umišljenog scenariste, srbina i kritičara.

Dimi

03.08.2020. 17:56

Snimati film o nekoj "univerzalnoj" prodaji organa u vreme kad isplivavaju istine o teroristima OVK koji su prodavali srpske organe, umetnički je podlo iako je svaka tema filmski legitimna. A tu su naravno i hladnjače, jer, zaboga, filmski likovi nisu Srbi već verovatno vanzemaljci. Krimić sa perverznim manipulisanjem paradigmama kako bi se dobile pare.

Nenad

04.08.2020. 07:01

Snimio je Dimitrije film :"Tito i ja" možda još po neki?Ali vrlo neuredno izgleda u tim radničkim pantalonama ,dugom koso i neobrijanim licem.Odjednom je on "filmski kritičar"?Kao da nikad nije bio u nekom Beogradskom frizerskom salonu.Neka pogleda kako izgleda Sandra Perović koja se takođe bavi filmskom kritikom a govori nekoliko stranih jezika,prijatan glas i lepa za oko.

Raso

04.08.2020. 09:06

Господине Војинов, и најнаивнији људи на овом свету схватају ваше мотиве да за све злочине причињене у овом делу света подметнете Србе. Све је наравано умотано у дозвољени плашт "уметничких слобода", злочини су заиста почињени, ... Да Вам није мало чудно да су главни злочинци стално Срби? Да, тако је господине Димитрије, Срби који су протерани са скоро 50% свог животног простора, суђени и осуђивани за све и свашта, убијани, силовани, сатанизовани па још и њиховим новцем плаћано пљување и лажи на њих и опет случајно баш они кривци! Има ли границе господине Димитрије?

gojko

04.08.2020. 12:05

Zoki , ne pravi se Srpski nacionalni narativ ,iz vasionske baze na Marsu -sa dobrim pogledom na zemlju, vec iz Siptarske krecane sa sa Srpskim kostima ,sa dna jezera izmesanih udova Srba ,iz urlika nevinih pod ustaskom kamom, iz nevererice streljanih na pakrackoj poljani, iz Kravica dok i zaklane Srbe i pobijene zivotnje Srpske umiru ,iz Zite Kuce i turskehiruske bolnice i specijalnih helikoptera za prevoz Srpskih organa itd itd Zoki u sta si se pretvorio ?

Sandra

05.08.2020. 15:22

Vojnov je naš najekranizovaniji scenarista. Za razliku od vas, ja sam scenario pročitala i on je sve samo nije antisrpski. Čovek je dokazani patriota. Svako ko drugačije misli je ili glup ili tendenciozan

Mornaricka foka iz Besnog Foka

05.08.2020. 18:50

Komesar Vojnov voli stvari o kojima pojma nema: fudbal, kosarku i film.Problem je sto se trecom i bavi i to za pare i to za drzavne.U Srbiju je doneo americki B film koji je (ne)uspesno zdruzio sa "Hajde da se volimo" i pretvorio film u niz skeceva i odglumljenih viceva koji pocinju vec sa naslovom tipa "Mali Budo" ili "Jesen samuraja" (srpska verzija americke B verzije kineskih kung-fu filmova :))))).Ipak, filmovi po njegovim scenarijima imaju i jednu dobru stranu, zaboravljaju se dok se gledaju.