EĆANJE NA LIKOVNE VELIKANE: Izložba posvećena fantastici u "Pariskom krugu"

M. Kralj

09. 07. 2020. u 11:31

TREĆA izložba koju je umetnički prostor "Pariski krug" namenio fantastici u srpskom slikarstvu posvećena je likovnim stvaraocima, istoričarima umetnosti i piscima, saradnicima ove galerije, koji su nas napustili poslednjih godina. Prema rečima osnivača i direktora Živojina Ivaniševića, "Fantastika 3", organizovana je u znak sećanja na Ljubu Popovića, Vladimira Veličkovića, Petra Omčikusa, Batu Mihailovića, Milana Tucovića, Branislava Markovića, Sretu Bošnjaka i Milana Komnenića, a moći će da se obiđe od večeras u 19 časova.

ЕЋАЊЕ НА ЛИКОВНЕ ВЕЛИКАНЕ: Изложба посвећена фантастици у Париском кругу

Foto: Novosti arhiva

Aktuelna postavka, koja će ujedno biti i poslednja na više od dve decenije prepoznatljivoj adresi "Pariskog kruga" (Makedonska 30, "Eurocentar"), predstaviće dela Miloša Šobajića, Vladimira Dunjića, Ratka Lalića, Milana Miletića, Branislava Markovića, Božidara Damjanovskog, Vase Dolovačkog, Željka Đurovića, Gorana Mitrovića, Slavka Krunića i Dejana Ulardžića.

Odabrani slikari fantastike prvi put su se našli na okupu u ovoj galeriji na izložbi organizovanoj godinu dana posle odlaska Ljube Popovića, njemu u čast (istovremeno je promovisana i monografija "Ljuba 2"). Slična postavka ponovljena je i 2018. Iako u naslovu svih ovih izložbi piše "fantastika", prema Ivaniševićevim rečima, na njima nisu bili prisutni samo slikari koji se isključivo bave fantastikom, već i nadrealisti, ekspresionisti...

- Uostalom, veliki slikari - majstori nisu želeli da se eksponiraju kao predstavnici određenih pravaca - tvrdi Ivanišević, dodajući da su mu veliku pomoć u realizaciji ove serije izložbi pružili likovni kritičari Dejan Đorić i Dragan Jovanović Danilov.

U tekstu objavljenom u katalogu izložbe upravo Danilov navodi da je opredeljenjem da javnosti predstavi bogatstvo, mnogostranost i polifoničnost "irealističkog slikarskog idioma", galerija "Pariski krug" usmerila naš pogled ka svetlim stihijama:

- Nasuprot naturalizmu i verizmu, kao njegovoj krajnosti, irealistički slikar predočava svet koji ne vidi pred sobom, već svet koji vidi u sebi. Irealistička slika jeste individualno i generičko ime za jednu posebnu vrstu slike koja prati izvesne entitete fantastičnog, čudnovatog, čudesnog, ezoteričnog. Irealistička slika je udaljena od realističke slike onoliko koliko je san udaljen od spoljašnjeg pojavnog sveta - zaključuje Danilov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju