"BORBA ZA SRPSKU DRŽAVNOST I SLOBODU SRPSKOG NARODA": Ministar Selaković otvorio izložbu u Muzeju Vojvodine (FOTO)

Novosti online

29. 04. 2024. u 21:35

MINISTAR za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković otvorio je izložbu povodom 220 godina od Prvog srpskog ustanka ,,Borba za srpsku državnost i slobodu srpskog naroda“, koja je nakon Beograda i Niša, predstavljena u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu.

БОРБА ЗА СРПСКУ ДРЖАВНОСТ И СЛОБОДУ СРПСКОГ НАРОДА: Министар Селаковић отворио изложбу у Музеју Војводине (ФОТО)

Foto: Instagram

- Kada pogledate naslov ove naše izložbe borba za slobodu i za državnost srpskog naroda, nema tri slikovitije reči koje bolje opisiju istoriju našeg naroda nego što su to borba, sloboda i državnost. Te tri reči su organski, međusobno zavisno povezane. Bez borbe nema slobode, to jest, za nas Srbe sloboda bez države ne postoji - rekao je ministar Selaković.

Selaković je zahvalio potpredsedniku Vlade i ministru odbrane Milošu Vučeviću na pruženoj podršci u organizaciji ove izložbe, i podsetio da je izložbu povodom 220 godina od Prvog srpskog ustanka organizovalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja uz veliku podršku Ministarstva odbrane, kao i Grada Novog Sada.

- Ova izložba je jedna karika, jedan beočug u lancu naših stremljenja i naše želje da negujemo i jačamo kulturu sećanja, jer sve ono što smo rekli, borba za slobodu i za državnost srpskog naroda ne bi postojali ni danas, niti bi u nama samima postojala ta klica i spremnost da se borimo i za slobodu i za državnost, da nismo negovali vekovima, čuvali i stalno ponavljali sećanje na naše slavne pretke, baš one pretke koji su zaslužni što danas imamo Srbiju slobodnu, što imamo uređenu na sigurnim nogama i temeljima, kao jednu evropsku staru poštovanu državu - istakao je Selaković.

Izložba ,,Borba sa srpsku državnost i slobodu srpskog naroda“ prvobitno je otvorena u Galeriji Doma Vojske u Beogradu, a zatim i u Galeriji savremene likovne umetnosti, odnosno u Oficirskom domu u Nišu. Autori izložbe su Zoran Jovanović, akademski vajar, i Nebojša Đuranović, akademski slikar.

Nakon uspešne i posećene izložbe u glavnom gradu naše zemlje, stvorila se inicijativa Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstva odbrane da ova izložba dobije putujući karakter i kao takva, prikazujući se kulturnim centrima Srbije, bude motiv za sećanje na važne događaje srpske istorije.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

PREVAZIŠLI SU SVE(T): Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima - rešila da kazni samu sebe