MILORAD PAVIĆ OD „Š“ DO „A“: U KCV „Miloš Crnjanski“ izložba o velikom piscu

J. S.

18. 04. 2024. u 12:17

U SUSRET Svetskom danu knjige i autorskih prava i povodom 95 godina od rođenja, 15 godina od smrti Milorada Pavića, kao i 40 godina od objavljivanja „Hazarskog rečnika”,u ponedeljak 22. aprila u 13 sati u Kulturnom centru Vojvodine „Miloš Crnjanski” (Vojvode Putnika 2) u Novom Sadu, biće otvorena Izložba „Pavić: od Š do Aˮ.

МИЛОРАД ПАВИЋ ОД „Ш“ ДО „А“: У КЦВ „Милош Црњански“ изложба о великом писцу

Foto : KCV "Miloš Crnjanski"

Posle izložbe čiji su organizatori KCV „Miloš Crnjanskiˮ i Biblioteke grada Beograda, usllediće promocija prva tri toma „Književnoistorijskih i esejističkih dela Milorada Pavića”.

Publika će imati priliku da pogleda digitalizovan rukopis kompletnog „Hazarskog rečnikaˮ, kao i da sluša muziku koju je slušao Pavić dok je pisao.

Pavić Pavić (Beograd, 15. oktobar 1929 — Beograd, 30. novembar 2009) bio je srpski književnik, prevodilac, istoričar književnosti, univerzitetski profesor i akademik.

Pavić je bio prozni pisac, pesnik, dramski pisac, istoričar srpske književnosti 17−19. veka, ekspert  za barok i simbolizam, prevodilac Puškina i Bajrona, dekan Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i  profesor univerziteta i akademik SANU.

Njegova  dela imaju više od  80 prevoda na različite jezike širom sveta.Poznavaoci književnosti iz Evrope, SAD i Brazila,za  2006.godinu  nominovali su Milorada Pavića za Nobelovu nagradu za književnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu