PISTOLETO DOLAZI U BEOGRAD: Svetski poznati italijanski umetnik biće gost naše prestonice

M.Kralj

10. 04. 2024. u 18:34

NAJVEĆI živi italijanski umetnik, jedan od vodećih u svetski važnom pokretu arte povere, 91-godišnji Mikelanđelo Pistoleto posetiće Beograd! Razlog njegovog dolaska u Srbiju je izložba "Preventivni mir", koja će dela ovog velikana predstaviti u Muzeju savremene umetnosti, od 10. maja do 10. septembra.

ПИСТОЛЕТО ДОЛАЗИ У БЕОГРАД: Светски познати италијански уметник биће гост наше престонице

Foto promo

Važnost ovom događaju pridala je juče i ambasada Italije u Beogradu, gde je tim povodom održana prva konferencija za medije, a u svojoj rezidenciji goste je primio ambasador Luka Gori. Prema njegovim rečima, ovo je jedinstvena prilika u kojoj se predstavlja savremeno italijansko likovno stvaralaštvo, zato što u Srbiji prevashodno interesovanje vlada za renesansnu ili baroknu umetnost nastalu u ovoj zemlji.

Ističući značaj koji je Pistoleto stekao na međunarodnom planu, Gori je primetio da je reč o umetniku koji živi ukorenjen u sopstveno vreme, pa je tako i njegova izložba "Preventivni mir", neka vrsta odgovora na izazove doba u kome je u Evropi upravo mir doveden u pitanje.

Značaj ovog kulturnog događaja, u kontekstu saradnje naših dveju zemalja, smatra ambasador Gori, uvećava to što se odvija u godini tri jubileja: 140-godišnjica diplomatskih odnosa, 15-godišnjica potpisivanja strateškog partnerstva Rima i Beograda, i vek otkako je u Birčaninovoj ulici položen kamen temeljac za zdanje ambasade Italije.

Direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Roberto Činkveti, dodao je da je reč o izložbi i od izuzetnog umetničkog i estetskog značaja. Ali, i otkrio kako institucija na čijem je čelu, radi na tome da se povodom postavke u MSU pojaviti i srpsko izdanje knjige Mikelanđela Pistoleta "Formula kreacije".

Svetski važan pravac

POMOĆNIK ministra kulture Radovan Jokić podsetio je da je italijanska savremena umetnost već predstavljana u Srbiji, kada je 2005. u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, gostovala druga legenda pravca arte povere - Janis Kunelis.

- Arte povere kao svetski važan pravac pokazao je jednu izuzetnu živost do danas upravo svojim filozofskim stavovima - ocenio je Jokić, dodajući da su MSUV i MSUB zajednički organizovali izložbu Ilije Šoškića, jednog od naših najznačajnijih umetnika, koji je u vreme pojave pravca arte povere delovao u Italiji. - Pistoletova izložba je za stručnu, i široku publiku od velikog značaja za nas, a posebno smo počastvovani što ćemo imati priliku da se susretnemo sa umetnikom takve karijere, čija dela su svetska baština.

- Ovu izložbu smo dugo pripremali sa velikim umetnikom - istakla je Marijana Kolarić, direktor MSU. - U svetlu društveno angažovanih umetničkih praksi, ličnost i delo Mikelanđela Pistoleta zauzimaku posebno istaknuto mesto, i to je jedan od glavnih razloga što smo se opredelili za izložbu jednog od glavnih protagonista italijanskog umetničkog pokreta Arte povere. Još od šezdesetih godina kada stupa na umetničku scenu pa do danas, Pistoletova praksa je neodvojivo povezana sa društvom i društvenim razvojem, koji nas uverava u lepote kontrasta i uvažavanja različitosti, i konstantno podučava da je život širi od materijalnog sveta stvari.

Povezivanje umetnosti sa svakodnevnim životom, njeno korišćenje kao alatke u društvenoj transformaciji je srž Pistoletovog delovanja, smatra Kolarićeva, koja je i kustos "Preventivnog mira". Prema njenim rečima, postavka će istovremeno biti i omaž autoru, i poseban, diskurzivan i mistični doživljaj za posetioce:

- Izložba ne teži pacifističkoj retorici o miru, već je pozornica za alternativno rešenje, podstičući empatiju, ljubav, međusobno razumevanje kao i uvažavanje svih suprotnosti i razlika.

Foto promo

Direktorka MSU Marijana Kolarić i ambasador Luka Gori

Kako je rekla direktorka MSU, postavka ima za cilj da prikaže "celokupni umetnikov rečnik", uključujući i Pistoletova kapitalna dela ("Slike na ogledalu", "Venera od krpa", "Minus objekte", "Voleti razlike - umetnički pokret za međumediteransku politiku", "Treći raj"), njegove skupture i instalacije, ali i fotografije, video-zapise, rane akcije, do najnovijih slika, koje kao da pripadaju apstraktnoj umetnosti, ali su to živopisni QR kodovi koji se pomoću mobilnih telefona mogu aktivirati i od njih dobiti odgovori na aktuelna društvena pitanja uz pomoć generisane veštačke inteligencije.

- Biće naravno reč i o "Trećem raju", čiji simbol, koji predstavlja rekonfiguraciju matematičkog znaka za beskonačnost je takođe osmislio Pistoleto, a uz podršku JP "Gradsko zelenilo", grada Beograda, i Italijanskog instituta, biće za ovu priliku izveden od žive ograde u Parku prijateljstva, ispred MSU - kazala je Kolarićeva. - Izložba ima za cilj da podstakne na razmišljanje o ovom delikatnom istorijskom trenutku ratova i sukoba, koji ne samo da odnose živote, već uništavaju ljubav, naglašavajući kulturne i etničke razlike među ljudima, pa "Preventivni mir" nije samo alternativa, već poziv na buđenje, urgentnu akciju svakog pojedinca da se okrene plemenitim vrednostima, toleranciji, negovanju različitosti, da postane osvešćeno biće "Trećeg raja".

Pod pokroviteljstvom našeg ministarstva kulture i italijanske ambasade, izložba se organizuje u saradnji sa "Čitadelarte" - Fondacijom Pistoleto i udruženjem "Zerintija", u čije ime je juče govorila Franeska Petriči. Ona je naglasila, kako je ova organizacija već decenijama umetnost Pistoleta predstavljala u raznim zemljama Evrope, ali i šire, a da to sada čini premijerno u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave