LINIJA U PROSTORU DUHOVNOG: Postavka skulptura i crteža na metalu Vukašina Milovića u galeriji "Haos"

M.Kralj

08. 04. 2024. u 17:00

APSTRAKTNIM crtežima na metalu, vajar Vukašin Milović predstaviće se sutra od 20 časova u beogradskoj galeriji "Haos". Reč je autoru, kako ocenjuje likovna kritika, sugestivnog likovnog izraza i retke individualnosti.

ЛИНИЈА У ПРОСТОРУ ДУХОВНОГ: Поставка скулптура и цртежа на металу Вукашина Миловића у галерији Хаос

Forto promo

Njegovu postavku skulptura i crteža na metalu, pod naslovom "Linearni koloplet", otvoriće istoričarka umernosti i autorka teksta u katalogu Olivera Vukotić.

- Milovićeva skulptorska istraživanja, u poslednje vreme, ili u jednom segmentu, usredsređena su na čistu likovnost i govor plastičke forme lišene svake narativnosti, što je bio iskorak iz figurativnog sveta u svet apstraktnih ideja - ističe istoričar umetnosti Borka Božović, osnivač galerije specijalizovane za crtež. - Evidentna je snaga crteža u sukobu sa otporom materijala. U skulptorskom tretmanu metala potrebna je zavidna veština, a zamišljeno ishodište mora da poseduje definisane likovne probleme, u ovom slučaju, sadejstvo u poetskoj igri, prostorima duhovnog i nevidljivog sa igrom linija i linearnih usecanja, proreza, dijagonala, ožiljaka, zasecanja, šrafura, arabeski, koncentričnih krugova na tvrdu metalnu podlogu. Vukašin Milović, poznat kao autor snažnog ekspresivnog crteža, najpre potezima četke a potom suptilnim linijama, ovim radovima čini još korak dalje tvoreći likovne objekte i metalne plohe u plitkom reljefu, besprekorno zanatski izvedene.

Forto promo

 
Ovaj vajar i profesor vajarstva, kako tvrdi Božovićeva, tvori crteže na metalu u kojima se prepliću kreativna igra asocijativnog i intimne misaone refleksije, proživljeni doživljaj, snažne emocije i promišljena intervencija:

- Budući da je vajarstvo, gotovo po pravilu, teška i skupa umetnost, imamo potrebu da istaknemo kako je ovde reč o vrhunskim ostvarenjima visokog umetničkog dometa - kaže istoričarka umetnosti, napominjući da će biti pred beogradskom publikom od 9. aprila do 9. maja.

Dela u Vijetnamu i Litvaniji

 

VAJARSKI odseku na FLU Milović (1962) je diplomirao u klasi Nikole Koke Jankovića, a potom magistrirao u klasi Milorada Tepavca. Zvanje vanrednog profesora stekao je na vajarskom odseku Fakulteta umetnosti iz Prištine u Kosovskoj Mitrovici, a od 2020. je vanredni profesor na Odseku za primenjeno vajarstvo na FPU u Beogradu. Priredio je trideset samostalnih izložbi skulptura i crteža u zemlji i inostranstvu. Učestvovao je na više od sto grupnih, bijenalnih, trijenalnih i međunarodnih izložbi. Dobitnik je više značajnih nagrada i priznanja, a dela je izveo u javnim prostorima u Srbiji, Vijetnamu i Litvaniji. Radovi mu se nalaze u javnim i privatnim muzejima i kolekcijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave