SKULPTURA NA POKLON ZA DAN DRŽAVNOSTI : Novosadski vajar Andreja Baćo Vasiljević darivao „Poklon zbirku Rajka Mamuzića“

S. B.

14. 02. 2024. u 16:10

ANDREJA Baćo Vasiljević (78), ugledni novosadski vajar, darovao je svoju skulpturu, „Dunavske muze“, Galeriji likovne umetnosti „Poklon zbirka Rajka Mamuzića“ povodom Dana državnosti.

СКУЛПТУРА НА ПОКЛОН ЗА ДАН ДРЖАВНОСТИ : Новосадски вајар Андреја Баћо Васиљевић даривао „Поклон збирку Рајка Мамузића“

S.B.

On je danas, umetničko delo izliveno u bronzi, uručio Vladislavu Šešliji, direktoru kulturne institucije a to je jubilarni, stoti po redu poklon galeristima za njihovu Studijsku zbirku.

- Zadovoljstvo mi je i čast, kao i svakom umetniku, da se moje delo nađe među delima velikana koje Galerija poseduje- kaže Vasiljević koji je prošle godine od juna do septembra, na samostalnoj izložbi skulptura, „Večiti trag“ upravo u „Poklon zbirci Rajka Mamuzića“, predstavio svoj višedecenijski stvaralački opus.

Po rečima Šešlije, direktora Galerije, kao plod saradnje sa Vasiljevićem, Galerija je obogatila svoj fond.

Vasiljević je rođen u Beranama, 25. jula 1945. godine, završio je srednju umetničku, Višu pedagošku, Akademiju likovnih umetnosti i postdiplomske studije. Član je Udruženja umetnika Petrovaradinske tvrđave „Likovni krug", ULUS-a i ULUV-a. Bavio se i pedagoškim radom kao docent na Pedagoškoj akademiji. Učestvovao je u radu mnogih međunarodnih vajarskih simpozijuma i likovnih kolonija. Studijski je boravio u Italiji, Grčkoj, Ukrajini, Jermeniji i Francuskoj. Autor je više javnih spomenika u Novom Sadu, Bečeju, Gajdobri, Kraljevcima kod Rume, Jerevanu (Jermenija), Odesi (Ukrajina), Vranju, Mataruškoj banji i Rastinu kod Sombora.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)