“ZLOČIN I KAZNA“ PROTIV INTERNETA : U Pozorištu mladih drugačiji Dostojevski

J. S.

26. 01. 2024. u 14:59

ANSAMBL Pozorišta mladih u Novom Sadu počeo je probe predstave „Zločin i kazna“ po jednom od kultnih dela Fjodora Mihajloviča Dostojevskog (1821-1881) koje je slavni pisac napisao 1866. godine ali, kako najavljuje reditelj Emilija Mrdaković, neće to biti "ni običan zločin a ni kazna". Premijera je predviđena za mart.

“ЗЛОЧИН И КАЗНА“ ПРОТИВ ИНТЕРНЕТА : У Позоришту младих другачији  Достојевски

Foto: Pozorište mladih

Predstava će imati samo dva junaka: Raskoljnikova će igrati Aleksandar Milković, a Sonju (putem videa) - Dragana Ilić. Autorka dramatizacije je Teodora Marković. Scenografkinje su Emilija Mrdaković i Milica Grbić Komazec, koja je dizajnirala kostime i lutke. Aleksej Mrdaković je autor muzike, a scenski pokret osmisliće Ista Stepanov.

Da se upuste u ovakvu vrstu pozorišnog istraživanja, autore je d inspirisala je zaokupljenost srednjoškolaca internetom, koja je dovela do lakog pristupa raznim informacijama i temama i time ih udaljila od čitanja knjiga.

Sve više srednjoškolaca rado pročita na internetu kratak sadržaj lektire, umesto dčita knjigu. Situacija postaje još teža kada je roman u pitanju, pogotovo ako ima preko stotinu stranica.

- Imajući u vidu da pozorište ima pre svega edukativni karakter, odučili smo odlučili da kroz interaktivnu pozorišnu formu približimo srednjoškolcima jednu od najtežih lektira. I ne samo približe, već da im pomognemo da shvate slojevitost dela Dostojevskog. - ambiciozno najavljuju  iz ovog novosadskog teatra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)