LIČNE STVARI VELIKOG ARHITEKTE: "Poklon-zbirka Dragiše Brašovana" Galerije Matice srpske gostuje u Muzeju primenjene umetnosti

M.Kralj

15. 01. 2024. u 16:30

OD naslednica velikog našeg arhitekte, supruge Viktorije i poćerke Olge Kovačev, Galerija Matice srpske dobila je vredan materijal od koga je formirana "Poklon-zbirka Dragiše Brašovana", premijerno predstavljena lane u Novom Sadu, a sada stiže i pred beogradsku publiku, tačnije u Muzej primenjene umetnosti.

ЛИЧНЕ СТВАРИ ВЕЛИКОГ АРХИТЕКТЕ:  Поклон-збирка Драгише Брашована Галерије Матице српске гостује у Музеју примењене уметности

Dragiša Brašovan "Savsko pristanište sa Kalemegdanom"Foto: M.Candir

Izložba u GMS je, inače, organizovana povodom 175 godina od osnivanja ove kuće i održana od juna do sredine septembra 2023.

Postavku čini više od sto eksponata - slika, skulptura, crteža, stilskog nameštaja, dela primenjene umetnosti i dokumentarnog materijala. Reč je o predmetima i umetničkim delima koja odslikavaju privatni život arhitekte Dragiše Brašovana (1887-1965), iza koga su u Beogradu ostale zgrade BIGZ i Komande vazduhoplovstva u Zemunu, hotel "Metropol" i kafana "Ruski car", u Novom Sadu zgrada Dunavske banovine i Glavna pošta, Sokolski dom u Zrenjaninu, crkva Vavedenja Bogorodice u Orlovatu.

Foto: M.Candir

Mladen Josić, "Mikelanđelo" , iz Brašovnove kolekcije

Svi predmeti iz ovog legata bili su deo enterijera porodične kuće u beogradskoj ulici Strahinjića Bana i govore o ukusu i opredeljenjima, kao i o njegovom porodičnom životu. Pionira srpske modrene ova postavka predstavlja tako i kao supruga, očuha, estetu, ljubitelja umetnosti i prijatelja.

- Kupuje stari nameštaj, prepravlja ga, doteruje, prodaje, kupuje novi. On sve to radi sa istinskim uživanjem i u svemu tome ima nečeg pomalo naivnog, pomalo detinjastog uživanja života - pisao je istaknuti istoričar arhitekture Zoran Manević.

Oživljen životni prostor

Foto: N.Ivanović

Predmeti iz Poklon-zbirke Dragiše Brašovana

IZLOŽBU prati dvojezični katalog sa tekstovima arhitekte dr Darka Polića i kustoskinje Ivane Janjić, dokumentarni film Radio-televizije Vojvodine i virtuelna 3D rekonstrukcija prostora u kojem je Brašovan živeo, a koji je realizovala konzervatorka msr Snežana Mijić.

Tokom trajanja izložbe, do 10. marta, najavljena su stručna kustoska vođenja, predavanja i projekcije filmova o životu i delu Brašovana i arhitekture 20 veka.

Rođen u Vršcu, gde je stekao osnovno i srednje obrazovanje, Brašovan je 1906. upisao Arhitektonski fakultet Tehničkog univerziteta u Budimpešti, koji je diplomirao ocenom "odličan". Šest godina je radio u ateljeu "Teri i Poganj", a posle Prvog svetskog rata vratio se u zemlju, gde je počeo da radi kao gradski arhitekta u Velikom Bečkereku (Zrenjaninu). Dvadesetih godina prošlog veka, u potpunosti prihvata osnovne postulate moderne, kada u Beogradu i Novom Sadu nastaju njegova najznačajnija dela. Bio je izabran za počasnog člana Kraljevskog instituta britanskih arhitekata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)