GUDAČI SRPSKI, A SVETSKI: Sa "Italijanskim filharmonijskim orkestrom" na turneji po Kini i 19 naših muzičara

M.Kralj

14. 01. 2024. u 16:59

TOKOM velike turneje po Kini "Italijanskog filharmonijskog orkestra", na konceratima u najvećim tamošnjim gradovima, nastupalo je čak 19 muzičara iz Srbije. I to gudača - violinista, violista, violončelista, kontrabasista.

ГУДАЧИ СРПСКИ, А СВЕТСКИ: Са Италијанским филхармонијским оркестром на турнеји по Кини и 19 наших музичара

Foto Privatna arhiva

U ovu avanturu po Dalekom istoku upustili su se zahvaljujući našoj organizaciji UNICA ART, čiju su predsednicu, violinistkinju Aleksandru Dimitrijević, italijanski partneri zadužili da regrutuje muzičare koji će se pridružiti njihovim filharmoničarima.

- Ovo je prvi put da naši umetnici odlaze na neku takvu turneju, mimo naših zvaničnih institucija, zahvaljujući jednoj nezavisnoj organizaciji kakva je UNICA ART - kaže za "Novosti" Dimitrijevićeva koja je i sama nastupala na ovoj turneji. - Održali smo 11 koncerata. U Šangaju i Šenženu slušalo nas je po 5.000 ljudi, a u ostalim gradovima nastupali smo pred dve do tri hiljade slušalaca.

Od 22. decembra, pa do 6. januara, naši muzičari su sa "Italijanskim filharmonijskim orkestrom" svirali još i u Pekingu, Handžou, Čunkingu, Mjenjangu, Nanhaju, Gvandžou, Šenmu. Negde i dva koncerta, na čijem repretoaru su, izmneđu ostalih, bila dela Pučinija, Paganinija, Dvoržaka...

Foto Privatna arhiva

Sa jednog od koncetara u Kini

- Svirali smo i kineske kompozicije, što je, naravno naišlo na oduševljenje tamošnje publike - priča Dimitrijevićeva. - Kako smo se tamo zatekli tokom sezone praznika, neki od tih koncerata su bili novogodišnji, pa su se izvodila i dela porodice Štraus. Kao solisti sa orkestrom su nastupali sopran Venišija Rasmunsen, tenor Đanluka Skjarpeleti i violinista Andrea Kardinale, a dirigent je bio Nikola Marasko.

Muzikom kroz muzej

NA našoj muzičkoj sceni organizacija UNICA ART stekla je ugled i organizacijom koncerta "Muzikom kroz muzej" u IMS, o čemu je objavljena i knjiga, a u toku je četvrti cikus. Do kraja ove sezone, koja se završava u junu, planirani su nastupi naših renomiranih muzičara, mladih talenta, kao i gostiju iz inostranstva. Na zahtev publike, tokom četvrtog ciklusa, u sali gde se koncerti održavaju u posebnoj vitrini izložu se neke od nota kompozicija srpskih kompozitora iz notne arhive IMS, koje su uvek jedna od numera na svakom koncertu, u aranžmanima samih muzičara.

Pored sagovornice, kao deo italijanskog orkestra nastupili su naši violinisti - Natalija Tatić, Milica Pavlović, Ana Jovanović, Olivera Jakovljević Rialac, Kornelija Stamenković, Kristina Fićović i Staša Petraš. Kao i violisti Mirko Crnojević, Jovan Muratović, Jovana Kovačević, Marija Božić, i violončelisti Dušan Stojanović i Valentina Luković. Na put po Kini išli su i kontrabasisti Vladimir Koh, Petar Živanović, Svetozar Vujić, Nikola Đuričanin i Nevenka Tatić.

Svi oni su uspeli da ispune visoke kriterijume nastupa sa orkestrom iz muzičke "velesile", kakva je Italija, i izdrže zahteve jedne ovakve turneje. Prema rečima sagovornice, italijanski partneri bili su zainteresovani kako za naše iskusne izvođače, tako i za mlade talente.

- Vratili smo se zadovoljni i puni utisaka o jednoj tako velikoj kulturi kakva je kineska. Istovremeno, bili su zadovoljni i Italijani, koji su nas pozvali da i dogodine sa njima idemo na turneju po Kini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)