NAJBOLJI TEKST "ŽENA VEŽE REP": Marija Rakočević pobedila na Hartefaktovom konkursu savaremenu dramu

V.V.S.

28. 12. 2023. u 14:49

NA ovogodišnjem Hartefaktovom konkursu za najbolji savremeni angažovani celovečernji dramski tekst - pobedila je Marija Rakočević sa dramom "Žena veže rep".

НАЈБОЉИ ТЕКСТ ЖЕНА ВЕЖЕ РЕП: Марија Ракочевић победила на Хартефактовом конкурсу саваремену драму

foto Privatna arhiva

O dobitkniku je odlučivao žiri kojim je predsedavala Dubravka Vrgoč, a u njegovom sastavu bile su i Molina Udovički Fotez i Biljana Srbljanović. Između ostalog, u obrazloženju se navodi:

- Ono što izdvaja dramski tekst "Žena veže rep" od ostalih na konkursu pristiglih drama, nije samo tema diskriminacije i nasilja nad ženama u savremenom svetu, već i njegova otvorena dramska forma koja dopušta najrazličitija scenska iščitavanja i učitavanja. Inovativnost ovog dramskog rukopisa je u njegovoj koncepcijskoj provokativnosti, dok s druge strane upravo zbog svog neposrednog dijaloga sa svetom u kojem žene još uvek traže svoje ravnopravno mesto, čitaoce ne ostavlja ravnodušnim.

Žiri je izdvajio i tekstove: "Migrantkinje" Aleksandre Glovacki, "Jurija Gagarina 69 ili Kad Zlo udari" Sare Radojković, "Devet dana" Hane Konsa i "Zendaya ima devet života" Anite Čeko, a zanimljivo je da su svih pet izdvojenih drama napisale žene.

Svečana dodela, scensko čitanje i razgovor sa dobitnicom biće održan u januaru u Hartefakt kući.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE MOGUĆE? Evo šta su organizatori Rolan Garosa uradili Novaku Đokoviću dva i po sata pred njegov meč!