ČAROLIJA UZ "GUSARA", "KRCKA", "PEPELJUGU"...: Praznični repertoar na sceni Baleta i Opere narodnog pozorišta u Beogradu:

Marina Mirković

18. 12. 2023. u 17:46

BALETSKI spektakl "Gusar/Le Corsaire" čijom je premijerom u martu otpočela proslava stogodišnjice našeg Baleta, tročinka u koreografiji ruskog umetnika Bahrama Juldaševa na muziku Adolfa Adama i grupe kompozitora, izvođenjima od 7. i 8. decembra na Velikoj sceni označio je i početak takozvanog Prazničnog repertoara Narodnog pozorišta u Beogradu.

ЧАРОЛИЈА УЗ ГУСАРА, КРЦКА, ПЕПЕЉУГУ...: Празнични репертоар на сцени Балета и Опере народног позоришта у Београду:

NP promo

Balet i opera Narodnog pozorišta u Beogradu osmislili su program sačinjen od naslova sa aktuelnog repertoara kuće, koji se na pozorišnim scenama širom sveta tradicionalno izvode u tom periodu, kao što je pred Božić i Novu godinu nezaobilazni kultni balet "Krcko Oraščić".

Od početka decembra pa sve do kraja januara, publici Opere i Baleta, novogodišnju i božićnu atmosferu oživeće najpre mnoštvo izvođenja ove bajkovite božićne avanture, dočarane uz muziku Petra Iljiča Čajkovskog, u koreografiji i režiji Konstantina Kostjukova. "Krcko Oraščić" biće na repertoaru 15, 20, 21, 27. i 28. decembra, kao i 10, 18, 19, 22. i 23. januara, s početkom u 19 časova.

Opereta Johana Štrausa "Slepi miš" biće izvedena u tri termina, a prvi je rezervisan za subotu 23. decembar, od 19.30, kada će prvi put u ulozi Gabrijel Fon Ajzenštajn nastupiti Dejan Maksimović, a Sonja Šarić kao Rozalinda, njegova supruga. Ovaj Štrausov muzički biser, prepoznatljiv i po uvertiri koja čini standardni deo repertoara bečkog Novogodišnjeg koncerta, biće odigran na Velikoj sceni i 30. decembra, te 4. januara.

"Pepeljuga", opera Đoakina Rosinija u režiji Jagoša Markovića na ovom prazničnom repertoaru je 25. decembra u 19.30. Rosinijeva opera, koju je slavni italijanski kompozitor napisao 1817. godine, u odnosu na tradicionalnu prepoznatljivu verziju bajke "Pepeljuga", zadržala je svu magiju originalne priče, uz predivne melodije i bogat humor.

Osim "Krcka Oraščića", "Pepeljuge" i "Slepog miša", ovogodišnju zimsku čaroliju na obe scene Narodnog pozorišta upotpuniće i Novogodišnji gala koncerti (13. i 14. januara), kao i opera za decu Dragana Karolića "Snežana i sedam patuljaka".

Ova dinamična i zabavna opera - bajka prema poznatom delu Braće Grim, po kojem je Karolić napisao libreto i komponovao muziku, izvodiće se na Sceni "Raša Plaović" 16. i 17. decembra i 20. i 21. januara, u matine terminima od 11 i 13 časova.

Serijal predstava sa "Prazničnog repertoara", koji je izazvao ogromno interesovanje publike i za koji su u veoma kratkom roku rasprodate skoro sve ulaznice, biće okončan 31. januara istim naslovom kojim je i otvoren - baletskim spektaklom "Gusar/Le Corsaire".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024