"OBNOVA 2.0" POVODOM ZAVRŠETKA RADOVA: Multimedijalni događaj povodom kraja obnove Muzeja 25. maj (FOTO)

Tanjug

08. 11. 2023. u 21:43

MULTIMEDIJALNI događaj "Obnova 2.0" priređen je večeras povodom završetka poslednje faze radova na zdanju Muzeja 25. maj, centralnoj zgradi kompleksa Muzeja Jugoslavije.

ОБНОВА 2.0 ПОВОДОМ ЗАВРШЕТКА РАДОВА: Мултимедијални догађај поводом краја обнове Музеја 25. мај (ФОТО)

Foto: Z. Jovanović

Ministarka kulture Maja Gojković je istakla da je završen veliki projekat rekonstrukcije Muzeja Jugoslavije, koji je kao "remek-delo jugoslovenske škole arhitekture autora Mihaila Mike Jankovića" obnovljeno prvi put od osnivanja 1962. godine.

- Muzej Jugoslavije među prvim je namenski izgrađenim muzejima u Srbiji. Za nešto više od šest decenija rada, uspeo je da postane izuzetno dinamično i prepoznatljivo mesto na mapi kulturnog života Beograda i regiona - rekla je Gojković.

Ona je najavila da će u narednim danima pokrenuti inicijativu da zgrada Muzeja Jugoslavije bude utvrđena kao spomenik kulture i ocenila da je za to više nego dovoljna "velika arhitektonska vrednost i bogat muzejski fond sa jedinstvenim zbirkama". Prema njenim rečima, obnovljeni Muzej Jugoslavije najbolji je primer kako i koliko se odnos države prema kulturi promenio u poslednjoj deceniji.

- Obnovom najvažnijih muzeja i ulaganjem u brojne druge ustanove kulture širom Srbije i njihove programe, uspeli smo da podignemo svest o važnosti kulture i o vrednostima koje nas određuju kao narod i kao državu - naglasila je Gojković.

Foto: Z. Jovanović

Ministarstvo kulture je podržalo projekat restauracije zgrade muzeja sa nešto više od 320 miliona dinara, a Gojković je dodala da je važnije od veličine sredstava što se "još jednom pokazalo da uz adekvatnu brigu mogu da se sačuvaju sve arhitektonske i umetničke vrednosti i da se istovremeno unapredi funkcionalnost zgrade".

Foto: Z. Jovanović

 

- Podsetila bih da Muzej Jugoslavije, postavkama i konceptom, neguje sećanje na jedan period naše istorije prema kome su prisutni različiti i neretko suprostavljeni stavovi. Ali ovaj muzej nije samo priča o Jugoslaviji nakon Drugog svetskog rata, već od njenog nastanka", istakla je ministarka. Gojković je dodala da ova ustanova kulture "omogućava šire sagledavanje i bolje razumevanje čitave jedne epohe, što je važno i za buduće generacije", kao i da je inicirala u njegovom okviru osnivanje Ženskog muzeja, pošto Muzej Jugoslavije baštini i nasleđe brojnih značajnih događaja borbe za ženska prava. "Po uzoru na slične muzeje u svetu, želja nam je da predstavimo naše žensko umetničko stvaralaštvo i odamo dužno poštovanje svim ženama koje su se bavile i bave se kulturom - istakla je Gojković, koja je dodala da veruje da će obnovljena zgrada Muzeja Jugoslavije "u značajnoj meri oplemeniti jedan od najlepših kulturnih prostora u Beogradu".

Foto: Z. Jovanović

Direktorka Muzeja Jugoslavije Neda Knežević je podsetila da su predano radili na obnovi zgrade od 2018. godine, kada je započet proces revitalizacije objekta u skladu sa savremenim potrebama i najvišim standardima zaštite originalnog rešenja Jankovića. Prema njenim rečima, poslednja faza obnove, započeta 2022. i završena ove godine, obuhvatila je radove na restauraciji i konzervacije fasada i pristupnih platoa po projektu arhitekte Dejana Todorovića.

Foto: Z. Jovanović

Knežević je ocenila da su uspeli sačuvati stakleno-mermerno pročelje fasade i da istovremeno zadovolje tehničke uslove u skladu sa muzeološkim standardima.

Foto: Z. Jovanović

- Udahnili smo novu snagu za neka nova vremena ovom jedinstvenom 'muzejskom predmetu', kako nazivamo zgradu Muzeja 25. maj zbog njenih spomeničkih, kulturnih, društveno-istorijskih i umetničkih vrednosti - rekla je Knežević.

Prema njenim rečima, poruka je da je "arhitektura deo kulturnog nasleđa i nacionalnog identiteta bez obzira na to kojem periodu pripada", a "obnova zgrade Muzeja 25. maj pođednako je važna za Beograd i za Srbiju".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave