KAD SU SUŽNJI SANJALI SLOBODU: Publikacijom o stradanju u Drugom svetskom ratu obeležava se Dan muzeja Jugoslavije

M. KRALj

01. 12. 2022. u 10:30

SVOJ dan, 1. decembar, Muzej Jugoslavije će od 18 časova, obeležiti predstavljanjem monografije "Sloboda je za nas san", koju su posvetili životu u logorima tokom Drugog svetskog rata.

КАД СУ СУЖЊИ САЊАЛИ СЛОБОДУ: Публикацијом о страдању у Другом светском рату обележава се Дан музеја Југославије

Foto Muzej Jugoslavije

Ova dvojezična publikacija (sa tekstovima na srpskom i engleskom), bavi se sadržajem i značajem bogatog fonda ovog muzeja, koji se odnosi na neprijateljske zločine i stradanja stanovništva na nekadašnjem jugoslovenskom prostoru.

- Ovim katalogom, prvi put od osnivanja naše institucije, izlazimo u javnost sa obrađenom temom - temom logora, kroz katalošku obradu četiri zbirke iz dva fonda i bibliografijom radova o logorima i zločinima - ističe u uvodonom tekstu direktorka Neda Knežević.

- Zbirke Muzeja revolucije naroda i narodnosti Jugoslavije, između ostalog, svedoče o svim vrstama stradanja stanovništva tokom Drugog svetskog rata.

Foto Muzej Jugoslavije

Reč je, kako objašnjava direktorka, o novom čitanju ovog dela fonda MJ, a namera - da ovi predmeti budu predloženi i proglašeni za kulturno dobro od velikog značaja.

- Muzej Jugoslavije ima skoro četiri stotine artefakata nastalih u logorima, koji se sada čuvaju u zbirci istorijsko-memorijalnih predmeta, zbirci dokumenata i rukopisa, kao i u likovnoj zbirci - napominje se u tekstu Veselinke Kastratović Ristić, muzejske savetnice MJ.

Predmeti, kako piše, hronološki pripadaju periodu od 1941. do 1945, a nastali su u logorima koji su bili na prostorima Jugoslavije, Italije, Nemačke i Norveške.

- Iz logora na koje se primenjivala Ženevska konvencija, kao što je bio vojnički/oficirski logor Osnabrik, na primer, Muzej poseduje veći broj predmeta sadržajnijih po temama koje obrađuju i raznovrsnijih po vrsti materijala. Iz Aušvica, Mauthauzena ili Jasenovca, poznatih kao logori smrti, poruke su oskudne, a predmeti malobrojni - navodi muzejska savetnica.

Među likovnim radovima, najbrojniji su crteži Aleksandra Deroka, koji je u novembru 1941. sa velikom grupom srpskih intelektualaca, komunista i masona uhapšen i odveden na Banjicu, gde je proveo tri nedelje, beleži Ana Panić, viša kustostkinja, koja još piše:

- Radovima na toalet-papiru, novinskom, pak-papiru ili bilo kakvom papiru kojeg je mogao da se dokopa, koje je crtao tajno olovčicom veličine malog prsta u logorima Banjica, Mauthauzen i Ebenze, Miloš Bajić kao da je izazivao sudbinu... I po brojnosti u zbirci i po likovnom kvalitetu izdvaja se stvaralaštvo Dušana Vlajića, koji je baš u ratnom zarobljeništvu, u logoru Osnabrik, ostvario zenit svog stvaralaštva. Umro je neposredno posle oslobođenja...

Foto Muzej Jugoslavije

Pored Nede Knežević i Ane Panić, na večerašnjoj promociji govoriće i dr Radmila Radić, naučna savetnica Instituta za noviju istoriju Srbije, Jasmina Trifunović Tutunov, viša kustoskinja Muzeja žrtava genocida i dr Olga Manojlović Pintar, viša naučna saradnica Instituta za noviju istoriju Srbije.

Foto Muzej Jugoslavije

SLEDI IZLOŽBA ISTOG IMENA

PUBLIKACIJA sadrži stručne tekstove kustoskinja MJ - Veselinke Kastratović Ristić, muzejske savetnice, Ane Panić, više kustoskinje i Vesne Mirković, kustoskinje i bibliotekarke, a na njenoj realizaciji radili su i spoljni saradnici Radmila Radić, Sanja Petrović Todosijević i Milan Koljanin, pišući o logorima i stradanjima u kontekstu zbirki Muzeja. Katalog će, kako tvrde u MJ, jednoga dana prerasti u izložbu sa istim nazivom - "Sloboda je za nas san".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)