BRITKE MISLI U CRTEŽU I SLICI: Sećanje na Ivanku Živković (1936-2022) u svim galerijama FLU

M.A.K.

25. 10. 2023. u 17:40

IZBOR radova iz reprezentativnog opusa Ivanke Živković (1936-2022) - enformel slike, slike sa temom ploda, pejzaži, crteži i pasteli, čine izložbu "Od crteža do slike", čiji je autor istoričarka umetnosti Olivera Vukotić, a trajaće u Galeriji FLU, Galeriji Izlozi FLU i Centru za grafiku od 26. oktobra do 13. novembra.

БРИТКЕ МИСЛИ У ЦРТЕЖУ И СЛИЦИ:  Сећање на Иванку Живковић (1936-2022) у свим галеријама ФЛУ

Foto Galerija FLU

Umetnost Ivanke Živković suštinski odražava njenu ličnost, smatra Vukotićeva, koja u svom tekstu, još ističe:

- Životnost, vitalnost, energija, britkost misli i uživanje u lepotama svakodnevice su karakterna svojstva slikarke, koja se mogu prepoznati u zagasitoj, eruptivnoj, utihloj i intenzivnoj boji, snazi poteza, reljefnoj strukturi, nervaturi linearnih zapisa... Njena umetnost se sagledava kao jedinstven, isprepleten tok slika i radova na papiru, o čemu svedoče i podaci da je na prvoj samostalnoj izložbi (1962) izložila slike, a na drugoj (1965) akvarele. Ta vrsta paralelnosti i međusobnog prožimanja je nepobitna tokom svih šest decenija njenog umetničkog delovanja.

Umetnica se, prema mišljenju autorke izložbe, stilski formirala, studijrajući kod Nedeljka Gvozdenovića, dok se njen profesionalni put vezuje za početke Oktobarskog salona, gde prvi put učestvuje na jednoj kolektivnoj izložbi.

- Opredeljujući se za jedan vid moderne likovne estetike, ona na prvoj samostalnoj izložbi 1962. godine izlaže autentična dela strukturalnog slikarstva, čime odlučno manifestuje svoja ubeđenja te vrste- naglašava Olivera Vukotić. - U daljoj genezi umetničkog rukopisa Živkovićeva se okreće novoj likovnosti bližoj tradicionalnoj estetici, odnosno stabilnom diskurzivnom jeziku plastičkih vrednosti. Odvaja se od poetike enformela i orijentiše ka klasičnom slikarstvu. Iz utvrđenih koordinata, preuzima kružne forme koje se modifikuju u jedinstveni znak-simbol. Idući od materije ka obliku, dolazi do forme ploda koja postaje primarna tema. Uspostavljen kao konstanta, ovaj siže je višedecenijska vizuelna naracija njene umetnosti. Na razmeđu dva milenijuma, Živkovićeva se u slikarstvu okreće pejzažu u kojem je ostvarila specifičan personalan rukopis.

Crtački opus Ivanke Živković  može se pratiti od kraja pedesetih godina 20. veka do početka treće decenije ovog veka, a pastel od osamdesetih do sredine druge decenije 21. veka, navodi istoričarka umetnosti:

- Afinitet ka crtežu izrazito je naglašen kod ove pasionirane slikarke koja se celog života paralelno bavila slikarstvom i crtežom, a i sama je govorila da nema slike bez crteža. Orijentisana ka čistoti izraza koji je efektniji što je jednostavniji, od početka se fokusirala na klasičan izvođački postupak i tehniku (tuš, pero i ugalj). Njeni crteži su energični i ekspresivni, u njima se ogleda prefinjen likovni stil i jedan senzibilan osećaj za liniju kao osnovno ikonografsko sredstvo. Pored ploda, leptiri, bokori, animalni i drugi sadržaji bili su lajtmotiv u crtežima i pastelima. Senzacija je transponovana evokativnim potezima i baš ta raznolikost kroz koju se manifestuje bogatstvo izraza, Ivankinu umetnost čini privlačnom- zaključuje Olivera Vukotić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)