RADOVI ZDRAVKA JOKSIMOVIĆA U GALERIJI NIKOLE KOKE JANKOVIĆA: U pohode profesoru

M.A.K.

23. 10. 2023. u 16:25

VAJARSKI radovi izvedeni u terakoti, bronzi i gipsu, nastali u periodu od 1987. do 2023. godine čine izložbu "Portreti. Omaž Nikoli Jankoviću" čiji je Zdravko Joksimović, a svečano će biti otvorena u utorak 24. oktobra u 19 sati u koja nosi ime čuvenog akademika i umetnika u Kragujevcu.

РАДОВИ ЗДРАВКА ЈОКСИМОВИЋА У ГАЛЕРИЈИ НИКОЛЕ КОКЕ ЈАНКОВИЋА: У походе професору

Foto Galerija NKJ

Autor postavke je muzejski savetnik-istoričar umetnosti Katarina Babić, a stvaralaštvo Joksimovića, dugogodišnjeg profesora na Fakultetu likovnih umetnosti, biće predstavljeno i kratak videom.

- Neuobičajno je da autor govori o svojim radovima, pogotovo ako je reč o pojedinačnim portretima koji će biti izloženi u Legatu Nikole Koke Jankovića u Kragujevcu - ističe Zdravković i najavi postavke. - "Ono" o čemu bi se moglo nešto reći, odnosi se na umetnost portreta uopšte, odnosno, na sopstveno iskustvo bazirano na dugogodišnjoj praksi. Na moju sreću, kao studentu, od treće do pete godine, vajanje mi je predavao jedan od naših najboljih portretista, Nikola Koka Janković. Naravno, kada ste mladi i neiskusni, vi ne razumevate sasvim šta vam profesor govori koliko god da su njegove korekture bile jednostavne, tačne i prilagođene vašem uzrastu. Ali profesor Janković bio je beskrajno strpljiv pedagog.

Prema Zdravkovuićevom svedočenju, Janković je svoje studente stalno vraćao na suštinu, na univerzalne skulptorske vrednosti, i ukazivao na neopravdane i površne trikove:

- U tom uzrastu to je veoma važna lekcija. Tek sada, sa sopstvenim pedagoškim iskustvom, razumem njegov predlog, koji je poslednjih godina svoje profesure često iznosio, da bi najiskusniji profesori trebalo da vode prvu i drugu godinu. Zalagao se da se hijerarhija problema, koji pripadaju klasičnoj skulpturi, rešava postupno i temeljno. Svoje ogromno iskustvo Koka je sveo na jednostavnu, jezgrovitu priču o unutrašnjoj konstrukciji koja skulptorske probleme bazira na skulptorskim izražajnim sredstvima: volumenu, površini, ritmu, kompoziciji itd. To je tradicionalan pristup koji omogućava da skulptura izgleda logično i celovito. Nekoliko portreta sa ove izložbe uradio sam u klasi radeći ih zajedno sa studentima. Mislim da je to najbolji način da demistifikujem sam proces modelacije koji ima svoju postupnost i dinamiku. Kao i da potvrdim tezu da se portret ne može uraditi ako nemate jasnu ideju o formalnoj celovitosti osobe koju portretišete, odnosno o oblicima od kojih je ta osoba "sastavljena". Zapravo radi se o vašem doživljaju i utisku koji na vas ta osoba ostavlja. Stoga smatram da je skulptorski portret materijalizovana ideja o jedinstvenosti nečijeg lica - zaključuje Zdravković.

Istoričar umetnosti Vladimir Marković autor je inkluzivnog dela projekta, čime se Galerija Nikole Koke Jankovića, u sklopu Narodnog muzeja Šumadije u Kragujevcu, primenjuje savremenu muzeološku praksu, prisutnu širom sveta. Slepim i slabovidim osobama omogućeno je da se nesmetano kreću u izložbenom prostoru koristeći taktilne staze i markere, informacije o umetničkim delima dostupne su im putem legendi sa opisom na Brajevom pismu, i konačno oni imaju priliku da neposrednim dodirom dođu do jednog novog taktilnog iskustva i estetskog doživljaja umetničkog dela. Za gluve i nagluve osobe obezbeđena je podrška putem multimedijalne prezentacije na tabletima sa tekstovima prevedenim na znakovni jezik.

Izložba će trajati do 24. februara.

u Kući kralja Petra I u Beogradu dana 24. 10.2023. godine sa početkom u 19 časova biti otvorena međunarodna izložba "Likovna kompozicija 23". Likovni susreti predstavljaju petu međunarodnu izložbu Likovna kompozicija '23 u Kući kralja Petra I u Beogradu koja će trajati od 24. oktobra do 4. novembra 2023. Akademski umetnici prof. grafike Manolis Janadakis iz Grčke, grafičar Dejmon Kovarski iz Australije, prof. grafike Vasil Kolev iz Bugarske, mr slikarstva Alina Gadomski Todorović, dr um. Jovana Đorđević, mr slikarstva Nataša Budimlija Krstić i slikar Milica Savić iz Srbije čine umetnički savet ovogodišnjeg saziva na kom su predstavljena izuzetna dela iz oblasti slikarstva, skulpture, umetničke grafike i fotografije likovnih umetnika iz čitavog sveta. Na svečanom otvaranju u utorak 24. oktobra u 19 časova i ove godine će biti dodeljena nagrada za izuzetno likovno ostvarenje "Velizar Krstić" kao i novoustanovljena nagrada za slikarstvo " Stanka Todorović. Pozivamo vas da medijski propratite ovu značajnu izložbu međunarodnog karaktera. Unapred se zahvaljujemo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)