KUNDERA JE GOVORIO O APSURDU ŽIVOTA I RADOSTI ŽIVLJENJA: Gost iz Francuske

D. Bogutović

23. 10. 2023. u 15:03

MEĐU gostima iz Francuske je i Florans Noavil, romansijerka i novinarka, inače glavna urednica književnog magazina Le monde des livres.

КУНДЕРА ЈЕ ГОВОРИО  О АПСУРДУ ЖИВОТА И РАДОСТИ ЖИВЉЕЊА: Гост из Француске

Foto D. Milovanović

Naročito je poznata po književnim biografijama američkog nobelovca Isaka Baševisa Singera, za koju je dobila Nagradu za najbolju biografiju na francuskom jeziku, i Milana Kundere, koja se pojavila odmah posle smrti ovog velikog pisca.

Prvu knjigu objavio je pre nekoliko godina "Arhipelag", koji će uskoro, kako najavljuju, biti izdavač i Kunderine biografije.

Napominjući da je Singer mrzeo biografije, Noavilova je za naš list rekla:

- Pošto sam pročitala sve što je Singer napisao, otišla sam u Ostin u Teksasu gde se čuva sve što je važno za njegov život i delo. Ono što me je posebno privuklo, a što je karakteristično i za Kunderu, jeste specifičan humor i ironija. Ja inače biram pisce o kojima ću pisati najpre zato što su izuzetni, a zatim zato što me razveseljavaju.

Florans Noavil, Foto D. Milovanović

Noavilova dodaje da je knjigu o Kunderi uspela da napiše jer su prethodno postali iskreni prijatelji:

- Veoma često pomislim da sam imala sreće što sam ga upoznala u njegovim poslednjim godinama, onda kada je već bio poodmakao trenutak otkada je zaćutao pred medijima. Bio je tada na vrhuncu zrelosti i slobode, i sve je više ličio na lik iz svog romana "Život je negde drugde". U knjizi su fragmenti tekstova i razgovora, sećanja, zapisi sa putovanja i, što je za mene posebna dragocenost, lične fotografije skupljene na jednom mestu i sa jednim ciljem, da čitaoci ponovo otkriju jednog od najvećih pisaca prošlog veka. S jedne strane, on je govorio da je život apsurdan, a s druge strane pokazivao radost življenja.

Milan Kundera je, po njenim rečima, jedan neverovatno romaneskni lik:

- Njegov život je čitav jedan roman. Nisam želela da pišem klasičnu biografiju, niti da otkrivam ne znam kakve privatne tajne Milana Kundere. Želela sam da napišem knjigu o piscu koga volim i cenim. Htela sam da napišem knjigu o Kunderi izbliza. Zato je ta knjiga i književni esej, i književna kritika, i biografija, i opis mojih putovanja po Češkoj i Moravskoj u potrazi za ranim Kunderom. Kundera je podržao moju ideju, sarađivao je sa mnom i dao mi veliki broj svojih fotografija i svojih crteža.

Ova autorka je do sada objavila i četiri romana od kojih je na našem jeziku izašao roman "Vezanost", o čemu kaže:

- To je priča o strastvenoj ljubavi između starijeg profesora i znatno mlađe studentkinje, koja je tu vezu dugo držala u tajnosti da bi kasnije, kada je postala majka, njena ćerka otkrila pismo koje govori o toj tajnoj vezi. Želela sam da pokažem da je moguća duboka i iskrena emocija uprkos razlici u godinama.

Na francuskom štandu juče su o Kunderi govorili Florans Noavil i Gojko Božović, glavni urednik "Arhipelaga".

Foto D. Milovanović

Uticaj novinarstva

NA pitanje koliko je novinarstvo ostavilo traga i uticalo na njeno književno stvaralaštvo, Noavilova napominje da je reč o dve potpuno različite stvari:

- Moj mozak je podeljen na dva dela, ali ono što sam naučila u novinarstvu - da izaberem ono što je najbitnije i na to se fokusiram, primenila sam i u književnim delima. Zato mislim da se moje knjige veoma lako čitaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave