SAJAM KNJIGA VRAĆA NADU: U subotu počinje najveća svetkovina pisane reči na Balkanu koja će trajati do 29. oktobra

D.B.M.

19. 10. 2023. u 15:02

NA Beogradskom sajmu sutra počinje najveća svetkovina pisane reči na Balkanu, koja će trajati do 29. oktobra. Međunarodni beogradski sajam knjiga otvoriće u 18 sati pisac i izdavač Vladislav Bajac, a u ime počasnog gosta Francuske prisutnima će se obratiti književnik Matijas Enar.

САЈАМ КЊИГА ВРАЋА НАДУ: У суботу почиње највећа светковина писане речи на Балкану која ће трајати до 29. октобра

Arhiva Novosti

Na manifestaciji, čiji je slogan "Živele knjige" učestvovaće više od 400 direktnih i skoro isto toliko indirektnih izlagača iz zemlje i inostranstva. U halama 1, 2 i 4 održaće se oko 500 programa, a biće dodeljene sajamske nagrade najboljim izdavačima.

- Za mene je Sajam knjiga jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija ne samo zato što ja pišem, već i zbog 200.000 ljudi koji dolaze u ovim teškim vremenima da kupe knjige i vide šta je novo u izdavačkim radionicama - rekao je akademik Dušan Kovačević, predsednik odbora Sajma knjiga. - To vraća nadu da je čovek ipak mudriji od vremena u kome živi. Po mom osećanju, ovaj sajam će imati lekovitu dimenziju u vremenu strašnih vesti sa kojima se svakodnevno suočavamo i koje dolaze do nas u svakom trenutku. Knjiga ima lekovito dejstvo. Katastrofalne vesti podsećaju na neko vreme iz 20. veka, a sajam je tu da bude nešto što će ljude oraspoložiti i uneti malo svetlosti u njihove živote.
Kovačević je istakao da će Francuska - zemlja počasni gost dovesti reprezentativnu selekciju pisaca, poznatih u svetu, kao i da je interesovanje za 66. Sajam knjiga izuzetno:
- Na sajam dolazim i sa osećanjem tuge. Nekad sam tamo bio u društvu sa Borislavom Pekićem, Borislavom Mihailovićem Mihizom i Danilom Kišom, a ovoga puta prošetaću ulicama koje nose njihovo ime. Ali, živimo dok knjige postoje.
Savetnik za kulturu ambasade Francuske i direktor Francuskog instituta Stanislas Pjere je rekao da će Francuska na svom štandu imati puno dešavanja, u okviru programa koji je "lep i bogat", sa oko 50 događaja. Na sajam dolaze i Tomas Piketi, Pjer Asulin, Žilija Kaže, Katrin Kise, Kristel Petikolen, Erik Emanuel Šmit i drugi. Štand Francuske imaće svakodnevne događaje za decu, učenike i studente, dok će na Školski dan 26. oktobra obeležiti 80. godina od izlaska knjige "Mali princ" Antoana de Sent Egziperija.
Umetnička direktorka Sajma knjige Sanja Milić je podsetila da na sajam dolaze i pisci Žoao Tordo iz Portugalije, Kejt Mos i Sajmon Sibag Montefjore iz Velike Britanije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu