SPEKTAKULARNA ZAVRŠNICA BEMUSA: Najdžel Kenedi dve večeri pred beogradskom publikom

Marina Mirković

18. 10. 2023. u 19:31

DVA uzastopna koncerta britanskog violiniste Najdžela Kenedija, koji će u subotu i u nedelju u Kolarčevoj zadužbini svirati (uglavnom) Baha, garantuju spektakularnu završnicu 55. Beogradskih muzičkih svečanosti.

СПЕКТАКУЛАРНА ЗАВРШНИЦА БЕМУСА: Најџел Кенеди две вечери пред београдском публиком

Zoran Jovanović

Nastup ovog legendarnog muzičara, dragog gosta Beograda i Bemusa kome se vraća posle pet godina, naprosto podrazumeva spektakl. Takva je i Najdželova pojava, i stil odevanja, i govor, i manir - nestvarno spontan, glasan i otvoren, neobuzdan i opušten, od utorka on neumorno svira sa, za ovu priliku probranim i okupljenim, beogradskim muzičarima koji će sa njim nastupiti pod imenom Orkestar "Virtuozi".

U skladu sa svojim tradicionalnim dres-kodom, u dresu svoje obožavane "Aston vile", pojavio se i ovog puta pred grupom novinara, u kratkoj pauzi koja je muzičarima omogućila predah usred višečasovne probe. Na licima tih mladih naših umetnika, ipak, nije bio vidan umor, već samo osmesi - očito ih je sve nepovratno osvojila Najdželova zarazna energija i smeh, njegov neodoljivi humor i beskrajno pozitivan stav prema svemu, a pogotovo ogromna ljubav prema muzici i zajedničkom muziciranju.

- Ja nisam klasični muzičar, već samo - muzičar, "klasika" je izuzetnio glupa i besmislena odrednica a jedine vrste muzike koje postoje i koje priznajem, jesu dobra i loša muzika - nešto je što Kenedi ističe svakom prilikom pa i ovoga puta, uz napomenu da se sam trudi da svira "onu dobru" muziku.

Magija muzike je, za njega, pre svega, u radosti zajedničkog muziciranja, prožimanju energija i raspoloženja između njega i drugih muzičara na sceni, te publike - sve to zajedno kreira jedan posve jedinstven trenutak, neponovljiv - nemoguće je odsvirati dva potpuno istovetna koncerta, tvrdi, i napominje da će i ovoga puta iz Beograda poneti sećanje na dva sasvim različita nastupa, bez obzira na to što i u subotu i u nedelju izvodi isti repertoar.

Nole, veliki heroj

SVAKU raspoloživu priliku, i temu, Najdžel koristi da pomene klub za koji navija od ranih dana, ali i naše fudbalere koji su igrali za "Aston Vilu", Sava Miloševića i Sašu Ćurčića Đanija.

- Vaš Novak koji se suprotstavio svetskim moćnicima veliki je heroj - ističe i to na zapadne demokratije kivni muzičar, koji poslednjih godina živi i svira sa pogledom na poljske planine. 

Bez obzira na to što sebe ne naziva "klasičarem" i što je publiku davno navikao na svoja virtuozna izvođenja i džeza i rokenrola i koječega, Kenedi je ovoga puta na BEMUS prispeo sa vrlo klasičnim repertoarom. Ipak, uveren je da bi baš za svakog bilo previše "dva sata čistog Baha i baš ničega drugog" - te je rešio da malo "razbije" ozbiljnost programa:

- Dva sata Baha, bez milosti, ne bi bilo u redu. Zato ću izvesti i odabrana dela fantastičnog, genijalnog, drugog mog omiljenog kompozitora koji se zove Najdžel Kenedi! - najavljuje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)