OMAŽ NADEŽDI PETROVIĆ U PARIZU: Umetničko-dokumentarna izložba o velikoj umetnici i rodoljubu (FOTO)

Kulturni centar Srbije u Parizu priredio je omaž povodom 150 godina od rođenja velike srpske umetnice Nadežde Petrović koja je jednim delom svoje karijere, od 1910. do 1912. godine, uspešno stvarala i u Parizu. Počast čuvenoj slikarki odata je baš na njen rođendan, 11. oktobar, u prisustvu velikog broja publike.

ОМАЖ НАДЕЖДИ ПЕТРОВИЋ У ПАРИЗУ: Уметничко-документарна изложба о великој уметници и родољубу (ФОТО)

Foto: Goran Čvorović

- Nadežda Petrović je bila svestrana ličnost koja se bavila slikarstvom, fotografijom, pedagoškim radom, likovnom kritikom, ženskom emancipacijom, kolektivnim delovanjem, kao i društveno-političkim pitanjima, u periodu istorijskih i umetničkih previranja početkom 20. veka. Sa vremenske distance veće od jednog veka, umetnost Nadežde Petrović može se sagledati kao pionirski poduhvat žene koja je gotovo u svemu čime se bavila bila predvodnica, a najviše na umetničkom polju – istakla je na otvaranju direktorka Muzeja savremene umetnosti Marijana Kolarić.

Dokumentarna izložba, čije su autorke kustoskinje Muzeja savremene umetnosti Mišela Blanuša i Katarina Krstić, predstavlja život i umetničko delo Nadežde Petrović, sa fokusom na njen boravak u Parizu. Izložba je organizovana kroz horonološko-tematske celine.

Prvi deo predstavljaju fotogorafije, privatna prepiska i filmovi o njenom umetničkom radu. Drugi segment je osvrt na njen likovni opus nastao tokom boravka u Parizu, uz reprodukcije nekih od njenih najznačajnijih dela. Zbog zahtevne procedure kada je reč o ovako velikim umetnicima, nisu mogli da budu izloženi originali.

Kolarićeva je naglasila da posebno zadovoljstvo pričinjava činjenica da je Nadežda Petrović ponela titulu Uneskove ličnosti 2023. godine.

Nadežda Petrović je istovremeno ostala upamćena i kao veliki rodoljub u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu.

- Dobrovoljno je učestvovala u borbi za svoju otadžbinu koju je neizmerno volela i iskreno osećala. Dok je negovala ranjenike, u pauzama je slikala prizore oko sebe, ruševine, oficire, šator vojne bolnice. Nažalost, brinući se o obolelima, i sama se razbolela i umrla od tifusa u 42. godini života, 3. aprila 1915. godine, u Vojnoj bolnici u Valjevu – podsetila je direktorka Muzeja savremene umetnosti.

U Parizu je na omažu prisustvovao i Slobodan Čvorović, predsednik Udruženja potomaka ratnika iz Čačka, rodnog grada slavne umetnice.

- Nadežda Petrović je svoje lakovane cipele i svilene haljine zamenila bolničkom uniformom. Izgubila je samo jednu bitku, sa tifusom. Čačak se ponosi svojom Nadeždom – rekao je Čvorović za "Novosti".

Umetničko-dokumentarnu izložbu prati i lepo osmišljen katalog.

 
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)