ALMODOVAR NA TERAZIJAMA: "Novosti" na generalnoj probi mjuzikla "Žene na ivici nervnog sloma"

V.STRUGAR

18. 10. 2023. u 20:36

NA sceni špil karata, a na štihovima filmski šmekeri: Marlon Brando, Džems Din, Šon Koneri, Belmondo i, naravno, Almodovar.

АЛМОДОВАР НА ТЕРАЗИЈАМА: Новости на генералној проби мјузикла Жене на ивици нервног слома

foto: I.Marinković

Ovaj poslednji najjača je karta nove predstave Pozorišta na Terazijama - po njegovom čuvenom filmu privode se kraju probe mjuzikla "Žene na ivici nervnog sloma", u režiji Nebojše Bradića. Četrdesetak glumaca u dve ravnopravne podele igraju oko šezdeset likova, jer nekima od njih pripale su i po tri role. Zato se 20. i 21. oktobra u našem jedinom muzičkom teatru, očekuje pravi spektakl u kome će mnogi članovi kuće (Drama, Balet, Orkestar) pokazati mnogostruka umeća.

I dok se u pozadini na "malim kartama" smenjuju najlepši filmski poljupci, na pozornici ljubavna drama: prevare, izdaje, razočaranja i sva druga izneveravanja koje žene dovode na ivicu nervnog sloma...

- Ova produkcija izlazi iz standarda onog što Pozorište na Terazijama uobičajeno izvodi, što je važno zbog osvežavanja i definisanja repertoara. Ovde se radi o muzičkoj komediji koja nije onaj uobičajeni kliše, momak juri i osvaja devojku - objašnjava na generalnoj probi reditelj Nebojša Bradić. - Sve je izvrnuto naopačke, ljubavnik napušta svoju ljubavnicu, verenik ostavlja verenicu, žena progoni bivšeg muža. Ti paradoksi su almodovarovski prisutni u filmu, a ovde se razvijaju kroz formu muzičkog komada. U tom smislu, veza između nečega što je Almodovarova emocija i melodrama s jedne, a američka komedija s druge strane, veoma je zanimljiv miks.

Kako ističe reditelj, posebnost ove predstave je i činjenica da su i ansambl i orkestar na sceni. Nema klasičnog hora niti orkestarske rupe, pa je sve u glumačko-pevačkoj razmeni.

foto: I. Marinković

 

Prva ženska "drama" u mjuziklu dešava se Pepi, filmskoj glumici, jer je telefonskim pozivom "ispraća" iz života njen dugogodišnji partner. Ovu ulogu deliće na ravne časti Ivana Popović i Jelena Stupljanin, dok njegovu ogorčenu bivšu ženu koja s njim još nije izmirila sve račune igraju Ivana Knežević i Nataša Marković. Taksista po prirodi svog posla, sluša razne priče a na pozornicu će ga, svako u svom izdanju, izneti Žarko Stepanov i Nikola Bulatović:

ANSAMBL

U ULOZI Ivana u obe podele gledaćemo Hadži Nenada Maričića, dok su u drugim zadacima Slaven Došlo i Arsenije Tubić, Tatjana Dimitrijević i Teodora Tomašev, Jelena Jovičić i Olivera Bacić, Tanja Živković i Marta Bogosavljević, Maja Noveljić, Aleksandar Dunić, Milan Tubić, Ana Zdravković i drugi.

- Veoma je bio zahtevan zadatak, od maja smo u probama - objašnjava Nikola Bulatović, koji prvi put sarađuje s Nebojšom Bradićem. - Uživao sam u celom procesu, za nas na Terazijama ovo je još jedan skok. Svi sve radimo, u "fulu", od početka do kraja. Igram takistu, dobri duh Madrida, koji je tu da objasni, razreši, uputi. Njemu pripada i uloga naratora, ali i učesnika u celoj priči koji vozi glavnu glumicu i vodi s njom dijalog. Zapravo je kopča u celoj predstavi.

U ovom licenciranom mjuziklu tekst potpisuje Džefri Lejn, muziku i stihove Dejvid Jazbek. Prevod i prepev za beogradski mjuzikl uradio je Slobodan Obradović, koreograf je Igor Berberić, scenograf Miodrag Tabački, kostimograf Staša Jamušakov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)