"ZIDANJE SKADRA" PRVI PUT PRED BEOGRAĐANIMA: Plesna predstava Miloša Isailovića inspirisana čuvenom epskom pesmom

V.V.S.

16. 10. 2023. u 15:42

BEOGRADSKA premijera plesne prestave "Zidanje Skadra" je na repertoaru Bitef teatra 19.oktobra, a prvi put je izvedena krajem avgusta na festivalu "Ćirilicom" - na Sceni između crkava u Starom gradu u Budvi, u produkciji Bitef teatra, festivala "Ćirilicom", Narodne biblioteke Budve i BeoArt-a.

ЗИДАЊЕ СКАДРА ПРВИ ПУТ ПРЕД БЕОГРАЂАНИМА: Плесна представа Милоша Исаиловића инспирисана чувеном епском песмом

foto Bitef teatar

U predstavi čiju je koreografiju i koncept osmislio koreograf Miloš Isailović, najveći sukob u "Zidanju Skadra" je onaj između Vile i mlade Gojkovice. I to epskih proporcija između pozicije koja zahteva sve i pozicije koja daje sve, svemoćnog boga i žrtvovanog sina, beskrajnih nebesa i podatne, plodne zemlje koja se bezuslovno i iznova - žrtvuje.

U odnosu na taj sukob, svi ostali akteri su figurice na tabli za igru. Odjednom sve sitne i diskretne strategije, skrivanja, došaptavanja, ćutanja, postaju izložena, vidljiva i ljudska. I na tome je sazdana civilizacija, zakon, red, ne samo na velikim gestovima podizanja grada. Težina ovog plesnog dela oslikava se odnosima poverenja, ljubavi, nade,i stradanja zbog istih.

Izvođači su članovi Bitef dens kompanije: Tamara Pjević, Ivana Savić Jaćić, Milica Jević Drndarević, Staša Ivanović, Katarina Anić, Jakša Filipovac i Dejan Bošković.

Dramaturg predstave je Bojan Đorđev, muziku za predstavu komponovala je Irena Popović Dragović, kostime je radila Selena Orb, a scenografiju Andreja Rondović i Jovana Višnjić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)