SPEKTAKL ZA JUBILARNI FESTIVAL U VRŠCU: Večeras počinje „Vršačka pozorišna jesen“, repertoar oduševio publiku

06. 10. 2023. u 12:00

VEČERAS u Vršcu počinje jubilarni 30. festival klasike „Vršačka pozorišna jesen“, koji će trajati do 11. oktobra.

СПЕКТАКЛ ЗА ЈУБИЛАРНИ ФЕСТИВАЛ У ВРШЦУ: Вечерас почиње „Вршачка позоришна јесен“, репертоар одушевио публику

Foto: Pozorište "Boško Buha"

Uvodnu besedu će najpre održati višestruki laureat ovog festivala glumac Goran Šušljik, nakon čega će biti prikazan dokumentarac o tri decenije festivala, pod nazivom „O večnosti i tradiciji“, kako glasi i ovogodišnji slogan.

Potom će se, tradicionalno, publici predstaviti domaći ansambl NP „Sterija“ sa svojom dobro prihvaćenom predstavom „Don Žuan“, u režiji Aleksandra Cvetanovskog iz Severne Makedonije.

Foto: NP Sterija

Don Žuan, NP Sterija Vršac

U takmičarskom delu festivala biće još četiri renomirane predstave, koje su izazvale najveće interesovanje publike do sada. Karte za pojedine naslove rasprodate su čim je objavljen repertoar.

-Za ovaj festival je specifično to što će po prvi put biti izvedena dela naša dva velika klasika Slobodana Selenića i Borislava Pekića. Sigurna sam da će publika, koja voli da ih čita, uživati u ovim predstavama – kaže Snežana Udicki, direktorka „Vršačke pozorišne jeseni“.

Prvi će na repertoaru biti Selenić – već u subotu. Narodno pozorište iz Beograda izvešće njegovo delo „Očevi i oci“ u režiji Veljka Mićunovića, dok će Narodno pozorište iz Sombora naredne večeri, u nedelju, odigrati Pekićevo „Besnilo“, u režiji Borisa Liješevića.

foto: NP Smbor

Besnilo, NP Sombor

Liješević, inače četvorostruki dobitnik nagrade za najboljeg reditelja u Vršcu, predstaviće se i Geteovim „(Pra)faustom“, u izvedbi BDP-a. Ta predstava će biti na repertoaru u utorak, dok će u ponedeljak pozorište „Boško Buha“ izvesti „Ubistvo u Orijent ekspresu“ u režiji Darijana Mihajlovića – reditelja koji je prošle godine uspešno sarađivao sa vršačkim NP „Sterija“.

Za jubilarno izdanje festivala specifično je i to što su organizatori vratili nagradu publike. Posetioci će posle svake predstave svoje ocene upisivati na posebne papiriće, koje će dobiti pre ulaska u salu, i ubacivati ih u namensku kutiju.

S druge strane, tročlani žiri, koji čine makedonski reditelj Dejan Projkovski, dramaturg Aleksandra Glovacki i glumica zaječarskog pozorišta Nataša Petrović, dodeliće nagrade za najboljeg glumca i glumicu, mladog glumca, reditelja, najbolju predstavu u celini, kao i specijalne nagrade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)