PRAZNIK ZA UŠI ŽEDNE MUZIKE: Međunarodna tribina kompozitora

M. N. M.

03. 10. 2023. u 16:05

JEDAN od najznačajnijih festivala savremene muzike u Srbiji, 32. Međunarodna tribina kompozitora, održaće se od danas do 7. oktobra u Studentskom kulturnom centru, dvorani AKUD "Lola" i Kolarčevoj zadužbini.

ПРАЗНИК ЗА УШИ ЖЕДНЕ МУЗИКЕ: Међународна трибина композитора

Novosti/M. Anđela

Na konkurs za ovogodišnju Tribinu pristiglo je 427 kompozicija za najrazličitije vrste ansambala autora iz gotovo celog sveta, a na osam koncerata biće predstavljeno 47 kompozicija u izboru selektorke Branke Popović.

Ove godine u fokusu su kompozicije za simfonijski i kamerni orkestar, ali značajan deo programa zauzimaju i kompozicije za solo instrumente i za manje kamerne sastave, sa ili bez elektronike, kao i one za duvački kvintet i vokalni oktet. Nastupiće Simfonijski orkestar RTS pod upravom dirigenta Aleksandra Kojića i najistaknutiji domaći ansambli i solisti posvećeni interpretaciji savremene muzike.

Na svečanom otvaranju, večeras u SKC, nagrada "Stevan Mokranjac", najprestižnije priznanje za kompozitorsko ostvarenje za premijerno izvedeno delo u prethodnoj godini, biće dodeljena Tatjani Milošević Mijanović za delo "Tri pesme o nama" za mecosopran i kamerni orkestar. U četvrtak u SKC, nagrada "Pavle Stefanović" za muzičku esejistiku i kritiku biće uručena muzikološkinji dr Ivani Miladinović Prici a nagrada "Aleksandar Pavlović" za izuzetan doprinos afirmaciji srpske muzike u zemlji i inostrastvu tokom prethodne godine - pijanisti Vladimiru Gligoriću. Snežani Nikolajević biće dodeljena Specijalna zahvalnica za dugogodišnji doprinos u promociji srpske muzike. Nagrada "Aleksandar Pavlović" mladom umetniku dodeljuje se kvartetu "Pneuma" koji čine Dimitrije Beljanski, klavir, Nina Henig Beljanski, violončelo, Stefan Milović, klarinet i Katarina Badnjar, violina.

Kompozitorka Nataša Bogojević, posle uspeha na dva festivala u Čikagu i Njujorku, predstaviće večeras svoj rad "Efemerno sirotište" uz film Lise Barsi, i uz ansambl "Gradilište".

 - Kompozicija "Efemerno sirotište" za kamerni ansambl i istoimeni film Lise Barsi, nastala je po porudžbini američke organizacije za novu muziku "Access Contemporary Music", koji svake godine predstavlja nova dela specijalno komponovana za unikatni festival "Sound of Silent Film" (Zvuk nemog filma) - kaže Nataša. - Kompozitori, izabrani na konkursu, imaju zadatak da "ozvuče" nove kratke filmove iz svih žanrova. Partitura sadrži "time code" i na taj način se sinhronizuje sa filmom tokom živog izvođenja. "Efemerno sirotište" je animirani film Lise Barsi napravljen od papirnatih lutkica isečenih iz novina iz 1920-ih, koje je rediteljka pronašla među antikvitetima na tavanu u kući njene bake. Film istražuje svet odraslih i njihove pokušaje da diktiraju šta će devojčice da uče, kao i talenat dece da otkriju zabranjeno znanje.

- Muzika je sačinjena od lajtmotiva poznatih i nepoznatih melodijskih struktura. Svet muzičkih znakova se meša sa svetom čudnih protagonista i njihovih karaktera iz animiranog filma. U multimedijalnoj realnosti forme ovog dela, muzika i film imaju ravnopravne uloge. Premijera filma 2021. godine doživela je veliki uspeh publike i kritike na festivalu "Zvuk nemog filma" u Čikagu, delo je ponovo predstavljeno na festivalu Thirsty Ears (Žedne uši) a zatim maja ove godine u magičnom ambijentu čuvenog "Symphony Space" u Njujorku. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024