KNJIGE I BIBLIOTEKE SU NAŠE SKLONIŠTE: Drugi čuvar vremena je prošlost (FOTO/VIDEO)

M. Arsić

27. 09. 2023. u 15:38

GEORGI Gospodinov, dobitnik Bukerove nagrade, predstavio je svoju novu knjigu „Vremensko sklonište“.

КЊИГЕ И БИБЛИОТЕКЕ СУ НАШЕ СКЛОНИШТЕ: Други чувар времена је прошлост (ФОТО/ВИДЕО)

FOTO: Novosti

Knjiga „Vremensko sklonište“, bugarskog pisca, predstavljena je sinoć u jednom beogradskom hotelu u Beogradu. Gospodinov je jedan od najprevođenijih bugarskih pisaca i ovogodišnji dobitnik Međunarodne nagrade Buker. O njegovim knjigama, prevedenim na više od dvadeset pet jezika, pisali su Njujorker, Njujork tajms, Gardijan i mnogi drugi. Konferenciju za medije organizovala je izdavačka kuća Geopoetika, u čijem je izdanju i objavljeno ovo delo.

Georgi Gospodinov je već nekoliko puta bio gost naše prestonice, uključujući festival Krokodil 2019. Promovišući svoju knjigu „Vremensko sklonište“, pričao je o tome koja je dekada bila odlučujuća.

- Rođen sam 1968. i to je odlučujuća dekada. Želeo sam da rekonstruišem nešto iz prošlosti. Devedesete su bile kritične za Bugarsku, Balkan, ceo svet. I ovo sada je težak period. Mogu ga opisati kao povratak u devedesete.

Godine 2016. sam počeo da razmišljam o knjizi. Ono što je jako uticalo na mene jeste „bregzit“. Knjiga je povezana sa svim dešavanjima o nacionalizmu i svemu što se dešava. Rođen sam u SSSR-u, proveo sam dvadeset godina u komunizmu, socijalizmu i sećam se kako su nam obećavali sjajnu budućnost. Zato ne verujem bilo kome ko mi obećava sjajnu prošlost ili budućnost, želeo bih da sadašnjost bude sjajna – rekao je pisac.

FOTO: Novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UGROZILI NOVAKU ŽIVOT?! Skandal u Rimu, ovo je Đoković doživeo posle udarca flašom u glavu!