KAD UBIŠE SETNOG KNEZA: Uz kočije i tamburaše održana beogradska premijera filma "Što se bore misli moje"

M.A.K.- J.B.L.

21. 09. 2023. u 00:25

KOČIJE koje su noćas kružile Trgom Nikole Pašića, dve sa upregnutim vrancima, i jedne koje su vukli beli konji, dovozili su glumce i članove filmske ekipe do crvenog tepiha ispred MTS dvorane, gde je beogradsaku premijeru imao film "Što se bore misli moje" Milorada Milinkovića.

КАД УБИШЕ СЕТНОГ КНЕЗА: Уз кочије и тамбураше одржана београдска премијера филма Што се боре мисли моје

Foto V.N.

A ispred bioskopske sale, sačekujući aktere, ali i publiku, sve vreme svirali su tamburaši. Između ostalog i starogradsku romansu, iz naslova filma, za koju je stihove napisao upravo knez Mihailo Obrenović, glavni junak ovog istorijskog i političkog trilera, o njegovom tragičnom kraju.

Ostvarenje čija se radnja odvija poslednjih majskih dana 1868. godine, uoči atentata u Košutnjaku, kod Hajdučke česme, u kome je ubijena i Anka Konstantinović, Mihailova sestra od strica, a ranjena njena ćerka, Katarina Konstantinović, kojom je Mihailo hteo da se oženi, pre beogradske videla je publika u Nišu, Beču i Kragujevcu. Uz zaveru koja je prethodila ovom smaknuću, film rasvetljava i unutrašnje i spoljne političke okolnosti u kojima se pripremalo smaknuće, ali i uloge stvarnih istorijskih ličnosti iz kneževog okruženja.

To se posebno odnosi na lik Milivoja Petrovića Blaznavca ( tumači ga Nebojša Dugalić), ministra vojnog, kneževog rivala u ljubavi, prvoga udvarač Katarine Konstantinović ( sa kojom će se oženiti posle atentata), koji je, uz austrijskog konzula ( igra ga Vladimir Gvojić) bio pokretač iz seknke, zločina koji su počinila braća Radovanović. Ljudsku toplinu ima odnos dvoroupravitelja, zabrinutog Anastasa Jovanovića, koji prati svoje predskazačke snove i kneza Mihaila, melanholičnog i zaljubljenog, zarobljenog u ulozi vladara, čiju nevericu da će mu njegovi Srbi, kojima je bez prolivene kapi krvi izvojevao ključeve šest gradova, nauditi, potresno tumači Dragan Mićanović. Jednako je uverljiva i Nataša Ninković, kao amabiozna i srčana Anka. 

Mićanović na poklonu

MEĐU onima koje su kočije juče dovezle na premijeru, bili su glumci Nenad Okanović, Rastko Janković ( prvi put na crvenom tepihu u društvu Marije Veljković), Damjan Kecojević, Miloš Vlalukin Domenik Čičak, Danijel Sič, Vladimir Gvojić, Vladimir Maksimović, Stojša Oljačić, Ljubiša Savanović, Maja Čampar Luka Grbić, Aleksandar Srećković Kubura, Nebojša Dugalić. Jana Ivanović, koja tumači lik fatalne Katarine Konstantinović, stigla je istom kočijom kao i reditelj Milorad Milinković. Crvenim tepihom prošao je i scenarista Dragoljub Stojković, ali ne i tumač glavne uloge Dragan Mićalović, koji se posle projekcije, uz veliki aplauz poklonio publici.

- Konačno ćemo videti film kome je cela ekipa posvetila nekoliko godina života - rekao je uoči projekcije reditelj Milinković. - Većina nas je, i pored svih problema koje ovako velika produkcija uvek nosi sa sobom, uživala u stvaranju ovog dela i jedva smo dočekali da ga vidi i publika, koja će, nadamo se, uživati u filmu o životu i delu jedne od najznačajnijih i najtragičnijih ličnosti srpske istorije.

U punoj MTS dvorani, premijernoj projekciji oprisustviovali su između ostalih istoričar Dejan Ristić, direktor Muzeja genocida, scenarusta Melina Pota, slikar i muzičar Kralj Čačka, glumica Sonja Kolačarić i mnogi drugi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)