ZAVRŠENI „MOKRANJČEVI DANI“: Premijera Mokranjčeve muzike za dane Velikog posta

S. M. JOVANOVIĆ

16. 09. 2023. u 14:26

U završnici 57. izdanja festivala „Mokranjčevi dani“ nastupio je Hor Radio-televizije Srbije pod upravom maestra Bojana Suđića koji je premijerno izveo program „Mokranjčeva muzika za dane Velikog posta“.

ЗАВРШЕНИ „МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ“: Премијера Мокрањчеве музике за дане Великог поста

Foto: S.M.Jovanović

Hor Radio-televizije Srbije u crkvi Svete Trojice u Negotinu izveo je do sada koncerto neizvođene kompozicije koje je Mokranjac u vremenskom rasponu od 17 godina komponovao. Reč je o onima koji su pretežno deo ciklusa „Strasna sedmica“, proširenih sa još nekoliko kompozicija  koje su pevane za Veliki petak i Veliku subotu.

- Mokranjčeva muzika je veoma složena, ona je veoma zahtevna, a verovatno nema ni zahtevnije od ove muzike koju smo izabrali za ovogodišnju završnicu festivala. Najzahtevnija je za izvođenje, tehnički i muzički zato što ta vrsta smirenja, ta vrsta homogenosti i kontinuiteta zvuka koji se mora uznositi na jedan potpuno netelesni način jeste najveći izazov, pogotovu za jedan hor koji ne neguje samo i isključivo duhovnu muziku, već peva muziku od najranije renesanse pa do najsavremenijih kompozicija velikih vokalnih instrumentalnih dela. To je jedan širok dijapazon zvuka i stilova koje svaki pevač mora da bude u prilici da pokaže. Prilagoditi se Mokranjčevom idealu i to pogotovu u jednom maloj i akustičnoj crkvi, sa ovolikim brojem značajnih kapitalnih glasova, a svaki je sposoban da sam ispuni i prepuni ovu crkvu, zamislite onda koliki je to rizik da se to radi sa 40 i više pevača. To je veoma teško, a da se oseti da smo svi kao jedan organizam i sve na čemu smo radili a verujem da smo u tome uspeli – kaže maestro Bojan Suđić.

Foto: S.M.Jovanović

dr Sonja Marinković, selektor Festivala

Sonja Marinković, selektorka, zahvalila se Horu Radio-televizije Srbije i Bojanu Suđiću na izuzetno dirljivom izvođenju ove najkompleksnije Mokranjčeve partiture.

-U svakom od nas podigli ste hram, hram koji ćemo nositi u duši, koji će biti mesto dobra, vere, ne samo u našeg Mokranjca, onog najvećeg među nama, kome smo posvetili sve ove dane i kome ćemo još mnogo leta posvećivati ono najbolje što umemo. Zato što većeg od Mokranjca, među nama nije bilo, pa verovatno neće ni biti. Živeli svi – poručila je dr Sonja Marinković.

Foto: S.M.Jovanović

Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin

Ovogodišnji 57. Festival „Mokranjčevi dani“, zvanično je proglasio zatvorenim Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

- Bilo je lepo biti u Negotinu ovih dana. Naš zadatak je da se, u godinama koje slede, potrudimo da ispravimo ono što možda nije bilo dobro, a sjajne programe ponovimo, kao što je na primer bio večerašnji nastup naših prijatelja, Hora Radio televizije Srbije i maestra Bojana Suđića. Hvala Vam na večerašnjem veličanstvenom muzičkom doživljaju, hvala svim učesnicima ovogodišnjih svečanosti, Programskoj komisiji, organizatoru i vama dragi sugrađani – istakao je Veličković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POJAVIO SE NOVI SNIMAK! Evo kako je Novak Đoković pogođen flašom u glavu (VIDEO)