ZAKON ŠTITI FILMSKU BAŠTINU: Važne odluke Narodne skupštine i Vlade, vezane za kulturu

M. Kralj

08. 09. 2023. u 17:06

ISTOGA dana, minule srede, Narodna skupština i Vlada Srbije, donele su odluke važne za kulturu. Skupština je usvojila tri zakona iz ove oblasti kulture - Zakon o izmenama i dopunama Zakona o kulturi, Zakon o filmskom i ostalom audio-vizuelnom nasleđu i Zakon o potvrđivanju Sporazuma o kinematografskoj koprodukciji između Srbije i Italije.

ЗАКОН ШТИТИ ФИЛМСКУ БАШТИНУ: Важне одлуке Народне скупштине и Владе, везане за културу

Foto Jugoslavenska kinoteka

Dok je Vlada usvojila dve odluke o utvrđivanju mera zaštite, granica zaštićene okoline za nepokretna kulturna dobra od izuzetnog značaja - arheološko nalazište Caričin grad i spomenik kulture Crkvu Svetog Ahilija u Arilju.

Usvojenim izmenama Zakona o kulturi, predviđeno je da Zadužbina Svetog manastira Hilandara uđe u red subjekata koji uživaju posebnu brigu države u oblasti kulture uzimajući u obzir značaj koji Hilandar ima za kulturu, istoriju i tradiciju srpskog naroda, objavilo je Ministarstvo kulture na svom instagram-profilu. U istom saopštenju stoji i:

- Zakonom o filmskom i ostalom audio-vizuelnom nasleđu koji je usvojen prvi put u istoriji naše zemlje, sveobuhvatno se uređuje zaštita filmske i ostale audio-vizuelne građe, jednog izuzetno važnog segmenta kulturnog nasleđa i stvaraju se uslovi za sistemski pristup i uređenje oblasti zaštite pokretnih kulturnih dobara.

O važnosti ovoga zakona, Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke i predsednik radne grupe, na čiji je predlog donet novi zakon, za "Večernje novosti", kaže:

- Izuzetno sam zadovoljan što je usvojen predlog radne grupe formirane od strane Ministarstva kulture, u čijem radu sam uzeo učešće kao predsednik i što je Srbija dobila Zakon kojim će na sistemski način biti uređeno očuvanje filmskog i ostalog audio-vizuelnog kulturnog nasleđa, kao i način zaštite, čuvanja, obrade i korišćenja filmske i ostale audio-vizuelne građe. Film kao umetnički izraz, kao i ostali audio-vizuelni materijali predstavljaju ne samo kulturno nasleđe i svedočanstvo jednog vremena, već su i deo nacionalnog identiteta i upravo zato je njihovo očuvanje od velike važnosti kako za državu, tako i za kulturu, umetnost i nauku. Siguran sam da će zakon urediti ovu oblast, ali ujedno i uticati na podizanje svesti o značaju koji film i audio-vizuelna građa imaju za našu kulturu - zaključuje Pantelić.

Interesovanje Italije

ZA sporazum o kinematografskim koprodukcijama između Srbije i Italije, kaže se da unapređuje saradu u filmskoj umetnosti i audio-vizuelnom stvaralaštvu. Ali, i da je i jak ekonomski podsticaj za obe zemlje, budući da je poslednjih godina Italija znatno povećala svoj budžet za filmsku industriju, a pojačan je i interes filmskih radnika iz te zemlje za Srbiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)