DAVID ĆE UVEK BITI SA NAMA: Komemoracija velikom piscu, prevodiocu, akademiku Albahariju

Marina Mirković

10. 08. 2023. u 15:02

DANAS je sreda - tom je, tačnom "servisnom informacijom", a ujedno i naslovom romana Davida Albaharija, juče u Jevrejskom kulturnom centru Natan Albahari započeo svoj govor na komemoraciji velikom piscu, prevodiocu, akademiku... Odnosno - Natan je Albahari, baš kao i sestra mu Rebeka, sinoć na komemoraciji govorio pre svega o svom ocu Davidu, dok su ostali odabrani prijatelji preminulog pričali i o Davidu čoveku, Davidu rokeru, Davidu drugaru, ali i o jednom od najvećih pisaca našeg jezika - tom nedostižnom Albahariju.

ДАВИД ЋЕ УВЕК БИТИ СА НАМА: Комеморација великом писцу, преводиоцу, академику Албахарију

Novosti/I. Marinković

Tako da ništa manje precizno ni tačno od te "Danas je sreda", nisu zvučale ni rečenice Predraga Markovića, koji je svom prijatelju piscu posvetio dva romana.

- Znate li vi koliko ima Davida Albaharija? - upitao je Marković prisutne, da bi im na kraju poručio: - Vaša je priča na svakoj stranici Davidovih knjiga. Čitajte ih, koju god, a jedan od Davida uvek će biti sa vama.

Bio je i juče predveče u Jevrejskoj ulici David Albahari sa nama - bio je u rečima svog sina i dirljivim stihovima svoje ćerke, koji su pričali kako su sa "velikim beogradskim piscem i akademikom", u trenutku dok mu je ovde izlazio "Mamac", u Kalgariju igrali "Nintendo" i plesali u dnevnoj sobi, otkrivali muziku...

Bio je i u svakoj rečenici govornika - od te "Danas je sreda", preko uvodne rečenice Marka Šelića Marčela - "Kralj je umro", kojom počinje Albaharijev roman "Pogovor", poslednji koji je objavio. Svaki je od govornika, među kojima su pisac i prevodilac Bojan Savić Ostojić, urednik i kritičar Dragan Babić koji je poslednjih godina sa piscem vodio vrlo živu komunikaciju (i koji tvrdi da pisac nije dostojno valorizovan u našoj kritici), Nikola Petaković, urednik "Čarobne knjige", Mirjana Ognjanović, sećajući se "svog Davida", govorio i - njegovim rečima. Naslovima. Rečenicama. Kao da su se sve njihove reči utkale u prostor omeđen i premrežen tim Albaharijevim nezaboravnim rečenicama.

Baš kao u priči svetislava Basare, čiji je jedini primerak dat Bojani Albahari i njenoj deci i koja nikada više neće biti pročitana - a koju je juče pročitala Marina Đurić, ona koja je "dešifrovala Albaharijeve hijeroglife" i kojoj je, nadmećući se sa Parkinsonom, diktirao te svoje neponovljive rečenice.

"Albahari je, dakle, umro, ali ne pre nego što je u romanu "Pogovor" - koji počinje rečenicom "Kralj je umro" - napisao pogovor za svoj život", reči su kojima počinje Basarina priča. Opisujući zbog čega je sve, oduvek i u svemu, Albahari bio korak ispred svega pa i smrti, ali i "tri koraka ispred svoje bolesti, Basara zaključuje:

- Nikada u istorijama bolesti Parkinsonova bolest nije se vinula do takvih visina kao u Albaharijevom slučaju i niko nije tako suptilno i precizno opisao simptome, tegobe (ali i prednosti) Parkinsonove bolesti kao Albahari u romanu "Danas je sreda". Nikada, rekoh, Parkinsonova bolest nije doživela veći uspon nego u slučaju Albaharija i nikada veći pad, jer je - budući uvek tri koraka ispred - Albahari umro od nečeg drugog, nebitno od čega, umro je zato što je bio živ, ne zato što je bio bolestan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!