"VESELI ČETVRTAK" OBELEŽAVA 90 GODINA OD ROĐENJA SERĐA BONELIJA: Zagora vole i profesori

Marina Mirković

03. 08. 2023. u 16:51

VELIKO je zadovoljstvo konačno napisati: dobro došli u Bonelli All Star!, reči su kojima Dušan Mladenović, glavni urednik izdavačke kuće "Veseli četvrtak", započinje tekst kojim se otvara prva knjiga u ediciji, objavljena povodom 90. godišnjice rođenja legendarnog scenariste Serđa Bonelija, ali i 15. rođendana "Veselog četvrtka", kuće najzaslužnije za istinsku renesansu devete umetnosti u našoj zemlji.

ВЕСЕЛИ ЧЕТВРТАК ОБЕЛЕЖАВА 90 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА СЕРЂА БОНЕЛИЈА:  Загора воле и професори

Veseli četvrtak

Ideja o ediciji koja će na jednom mestu, u pet knjiga, sakupiti prve epizode nosećih junaka kuće "Boneli" u kolekcionarskom izdanju obogaćenom raznim dodacima, počinje da živi kroz Biblioteku Zagor i prvu knjigu, posvećenu Zagoru i njegovom tvorcu Gvidu Noliti.

Pišući o neprikosnovenom svetom gralu kolekcije svakog ljubitelja stripova - prvom broju, i tim mitskim prvim epizodama stripova koje uvek imaju neprocenjivu emocionalnu, a često i materijalnu vrednost izraženu u astronomskim ciframa, Mladenović navodi:

- Kada je o našoj strip-sceni reč, nikoga ne iznenađuje to što je najvredniji kolekcionarski artefakt upravo prva epizoda Zagora. Samo, kako ćemo odrediti koja je prva epizoda? Sa čisto faktografske tačke gledišta dileme nema. Zagor se na italijanskim kioscima prvi put pojavio 15. juna 1961. u epizodi La foresta degli agguati ("Zaseda u šumi"). Međutim, kao što prekaljeni ljubitelji stripova znaju, prva jugoslovenska Zagorova avantura nije bila ta. Legenda kaže da je Duh sa Sekirom prvi put progovorio srpskohrvatski jezik petka, 13. septembra 1968. godine, u 13. broju Zlatne serije. Iz ko zna kojih razloga, novosadski Dnevnik je za prvi darkvudski susret sa domaćom publikom odabrao danas kultnu priču u Italiji premijerno objavljenu 18. januara 1967. Beše to, pogađate, "Nasilje u Darkvudu".

"Veseli četvrtak" je i sam nemalo doprineo oživljavanju kultunog statusa ove priče, objvivši je u "ozloglašenom" 13. broju "Zlatne serije" - u trinaest različitih varijanti, sa trinaest različitih naslovnih strana. Poslednjih pet godina čekali su, navodi urednik, da se slegne prašina oko te "trinaestice" koja je izazvala mnogo kontroverze - verujući da ova epizoda zaslužuje pre svega pristupačno integralno izdanje za kioske, a tek onda deluks tretman za pasionirane kolekcionare. "Nasilje u Darkvudu" sad je najtiražniji i najprodavaniji strip na Balkanu u 21. veku (čak je i neverovatna kolekcionarska kutija sa svih trinaest korica rasprodata), te je kucnuo čak i za novo, po svemu grandiozno i blistavo ruho u kome se ponovo nalšla pred čitaocima.

- Retko ko je kao Boneli postigao neverovatan uspeh i inspirisao čitave generacije različitih društvenih klasa, milione ljudi svih slojeva da čitaju (sa zadovoljstvom!): Teksa podjednako vole i radnici kao i političari, a Zagora i seljaci kao i profesori univerziteta. Ostaje nam njegovo nasleđe za vekove pred nama. Nolita je večan, a mi sledimo put koji je zacrtao. Na kraju preostaje samo da vam poželimo da uživate u čitanju starih stripova u novom ruhu i zanimljivih tekstualnih dodataka koje su za ovo izdanje priredili najiskusniji zagorovci koje brojimo među saradnicima (a nije ih malo). Nolitta All Star! - poručuje urednik čitaocu na početku prve knjige.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024