ŽIVOT I DELO LEONARDA DA VINČIJA TEMA ANIMIRANOG FILMA: Genije u potrazi za smislom života

M.Kralj

02. 08. 2023. u 18:51

NEZASITO radoznao i tvrdoglav pronalazač i umetnik, Leonardo da Vinči, napušta Italiju, kako bi na francuskom dvoru slobodno eksperimentisao, osmišljavao leteće mašine i proučavao ljudsko telo. U avanturi ga prati odvažna princeza Margarita, dok Leonardo pokušava da dođe do odgovora na ultimativno pitanje: "Koji je smisao života?"

ЖИВОТ И ДЕЛО ЛЕОНАРДА ДА ВИНЧИЈА ТЕМА АНИМИРАНОГ ФИЛМА: Геније у потрази за смислом живота

Foto Promo

Ovako se najavljuje novi film posvećen genijalnom Firentincu, koji će u bioskope stići 25. avgusta. Reč je o još jednom projektu Džima Kapobjanka, autora izuzetno uspešnog animiranog filma "Mućkalica", koji renesansnog arhitektu, inženjera, izumitelja, crtača, slikara, vajara, vizionara, predstavlja u njegovim poznim godinama. Za film "Pronalazač" scenario je napisao Pjer Lik Granjon koji je i koreditelj. Rađen je u tehnici "kadar po kadar". Leonardu je glas pozajmio britanski glumac, reditelj i pisac Stiven Fraj, a ostalim likovima Dejzi Ridli, Marion Kotijar, Met Beri i drugi poznati glumci.

Foto Profimedia

Leonardo da Vinči

Među malo detalja iz samog sadržaja koji se otkrivaju pre premijere je da film počinje tako što Leonardu vlasti u Italiji okreću leđa, jer njegova otkrića doživljavaju kao pretnju konzervativnim vrednostima. Najavljuje se i da ostvarenje neće prikazati samo "genijalne izume, nego i intimni portret umetnika, kog su proganjali lični demoni".

Vanbračni sin Ser Pjera da Vinčija, firentinskog notara i Katarine, pripadnice niže klase, rođen u toskanskim brdima 1452. koji je svojim briljntnim umom dotakao anatomiju, astronomiju, botaniku, kartografiju, paleontologiju, i proširio dotadašnja saznanja još mnogih oblasti ljudske spoznaje, vekovima je već inspiracija i izazov za svaku novu generaciju. Mnogi istraživači, ali i umetnici i pokušavaju da i 504 godine posle njegove smrti daju odgovor na pitanje ko je bio čovek iza koga je ostalo samo 17 slika (za koje se pouzdano zna da ih je uradio), a važi za najvećeg među najvećima. Iako se čini da je o Leonardu sve poznato, i dalje se rešavaju enigme - od toga zašto je pisao kao u ogledalu, preko tačnog mesta gde počiva u zamku Amboaz, do Mona Lizinog osmeha.

Raznim aspektima biografije, u koju je stalo školovanje u Verokijevoj radionici, beg iz Firence, pa povratak, dva boravka u Milanu, rimski period i poslednji dani uz francuskog kralja, bavila su se filmska i televizijska ostvarenja, igrana i dokumentarna. Među poslednjim takvim poduhvatima je i serija "Leonardo", međunarodne produkcije, u kojoj je junak umetnik u zrelom dobu, optužen za ubistvo svoje muze Katarine iz Kremone, koji se priseća svoje mladosti i vremena kada je sreo u Verokijevoj radionici. Naslovna uloga poverena je irskom glumcu Ejdanu Tarneru (TV publika pamti ga kao Poldarka, u istoimenoj seriji), dok njegovog velikog mecenu, milanskog vojvodu, Lodovika Sforcu, glumi Džejms D'Arsi. Najavljeno je snimanje nastavka, posle uspeha prve sezone.

Prethodno je popularna bila i serija "Da Vinčijevi demoni", urađena u žanru istorijske fantastike i u potpunosti je fiktivnog sadržaja, koja predstavlja Leonardovu mladost, a glavnu ulogu igra Tom Rajli. S druge strane, na osnovu potpuno verodostojnog dokumenta, ličnog dnevnika na 6.000 stranica, nastao je 2013. u režiji Džulijana Džonsa, izuzetno uspeo dokumenatarac "U Leonardovoj glavi", u kome kao monologe, zapise genija tumači Piter Kapaldi.

Dikaprio i Skorseze

GLUMAC Leonardo Dikaprio dobio je ime po zanamenitom umetniku, jer je njegova majka, putujući po Italiji, u muzeju u Firenci, videla radove Da Vinčija. Bilo je najavljeno 2017. godine da će Dikaprio igrati velikog imenjaka i to u filmu koji će režirati Martin Skorseze. Ali, do sada se realizacija ovog projekta ne pominje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)