POVODOM GODIŠNJICE ROĐENJA SRPSKOG GENERALA: Promocija knjige „Pomorski vojvoda, general Ilija Gojković“ (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

02. 08. 2023. u 13:21

PARAĆINSKA Biblioteka „Dr Vićentije Rakić“ organizovaće večeras, 2. avgusta, predstavljanje knjige „Pomorski vojvoda, general Ilija Gojković“.

ПОВОДОМ ГОДИШЊИЦЕ РОЂЕЊА СРПСКОГ ГЕНЕРАЛА: Промоција књиге „Поморски војвода, генерал Илија Гојковић“ (ФОТО)

Foto: Z. Rašić

Promocija se organizuje na 169 godina od rođenja ovog srpskog heroja, rodom iz Drenovca kod Paraćina, a knjiga je objavljena lane, na 105. godišnjicu njegove smrti.

Podsetimo, general je junački stradao 15. februara 1917. godine u Prvom svetskom ratu, nakon što je odbio da se preda Nemcima posle torpedovanja broda u Jonskom moru, nedaleko od Sicilije, kojim se sa lečenja iz Francuske vraćao na front.

Foto: Z. Rašić

Biblioteka "Dr Vićentije Rakić"

Autor knjige je Mladen Stević, kome će ovom prilikom biti uručena književna nagrada za godišnji rad „Juhorsko oko“.

O knjizi će govoriti bibliotekarka Zavičajnog odeljenja Slavica Perić i jedan od  generalovih potomaka Gordana Marković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!