MLADI POZORIŠNI GLASOVI: Grčka predstava "Zbogom, Lindita" i mađarska "Rapevana mladost" na Bitefu

V.V.S.

13. 07. 2023. u 14:19

PREDSTAVE "Zbogom, Lindita" u produkciji Narodnog pozorišta Grčke i "Raspevana mladost" Kuće savremene umetnosti Trafo iz Budimpešte, najavljeni kao mladi pozorišni glasovi - dolaze na 57. BITEF koji će ove godine biti održan od 3. do 10. oktobra.

МЛАДИ ПОЗОРИШНИ ГЛАСОВИ: Грчка представа Збогом, Линдита и мађарска Рапевана младост на Битефу

foto: T.Cimos

- Mario Banuši višestruko je talentovani mladi glumac i reditelj (poreklom iz Albanije), koji živi i radi u Atini. U okviru glavnog programa beogradska publika moći će da pogleda njegovu drugu po redu predstavu "Zbogom, Lindita" - saopštili su organizatori.

Predstava, koja je na programu 5. oktobra na sceni "Mira Trailović" Ateljea 212, "inspirisana je istorijom Balkana i njegovim zagrobnim običajima i praksama, i na suptilan i upečatljiv način donosi duboko intimnu priču o suočavanju sa gubitkom voljene osobe".

"Raspevana mladost" imaće izvođenja u Bitef teatru 8. i 9. oktobra , a autorski tim mađarskog komada (Judit Berec, Bence Đerđ Palinkaš i Mate Sigeti) "na zanimljiv način preispituju izgradnju nacionalnog stadiona Puškaš arena u Mađarskoj.

Kako se navodi, ova opereta čiji je libreto sastavljen od izjava političara u javnom prostoru i medijima, svedoči o poslednjih sedamdeset godina turbulentne mađarske istorije i o tome koliko su umetnost i muzika istovremeno bile ključan faktor kako promovisanja ideologije vladajućih struktura, tako i pobune mladih".

Beogradski internacionalni teatarski festival, pod sloganom "Snago, ne pristaj da budeš nečija, održaće se uz učešće devet predstava iz Nemačke, Litvanije, Mađarske, Švedske, Grčke, Burkine Faso, Belgije i Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini