ZA VIDOVDAN "KOSOVKA DEVOJKA": Čuvena slika Uroša Predića 28. juna u Muzeju grada Beograda

V.V.S.

27. 06. 2023. u 14:31

NA Vidovdan, 28. juna, u Konaku knjeginje Ljubice moći će da se vidi jedna od najpoznatijih slika srpske istorije, čuvena "Kosovka devojka" Uroša Predića (1857-1953).

ЗА ВИДОВДАН КОСОВКА ДЕВОЈКА: Чувена слика Уроша Предића 28. јуна у Музеју града Београда

foto Arhiva Muzeja grada Beograda

Ova ikonična slika čuva su u Muzeju grada Beograda, i ovo je retka prilika da se nađe pred posetiocima. Sliku "Kosovka devojka" poručilo je Kolo srpskih sestara: nastala je na osnovu crteža iz 1914. godine, a kao inspiracija Urošu Prediću poslužila je istoimena narodna pesma, koju je smatrao jednom od najlepših u istoriji srpske književnosti.

Predić je naslikao idealizovani prikaz epske junakinje i s obzirom na to da je nastala u vreme Prvog svetskog rata, može se tumačiti kao univerzalna scena stradanja u ratno vreme, a Kosovka devojka kao prva bolničarka. Na taj način, Predić je naslikao opšteljudsku tragediju koja prati sve velike ratne sukobe, dok je u likovima Kosovke devojke i Orlovića Pavla prikazao srpski narod i njegove patnje u ratu.

Ubrzo posle nastanka stekla je veliku popularnost i bila štampana na razglednicama koje su prodavane u humanitarne svrhe. Otkupljena je od knjižarskog preduzeća "Polet" 1940. godine i od tada se čuva u Muzeju grada Beograda.

Inače, ova slika će sutra biti izložena u Konaku knjeginje Ljubice na inicijativu Ministarstva kulture.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije