RUŠEVINE RASTU KA NEBU: Delo Kristine Benjocki u Galeriji legatu Zorić- Čolaković

M.A.K.

09. 06. 2023. u 20:50

NA izložbi "Portret planine", koja će biti otvorena do 14. avgusta u Galeriji - legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića MSUB, premijerno je predstavljena dvokanalna filmska instalacija "Dok gomila ruševina raste ka nebu" koju je umetnica Kristina Benjocki realizovala u saradnji sa holandskim umetnikom i piscem Stejnom Ferhufom.

РУШЕВИНЕ РАСТУ КА НЕБУ: Дело Кристине Бењоцки у Галерији легату Зорић- Чолаковић

Foto: "Dok gomila ruševina raste ka nebu" Kristina Benjocki, Stejn Ferhuf

Poslednju deceniju i srpsko-holandska umetnica svoju praksu usmerava ka rasvetljavanju zaboravljenih istorijskih narativa.

Tako su se fokusu radova Kristine Benjocki često arhive, tragovi istorijskih, društveno-političkih konteksta prisutnih u materijalnoj kulturi i u sećanjima zajednica sa različitih geografskih područja, od bivše Jugoslavije do Zapadne Evrope.Kustos izložbe je Miroslav Karić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGRADA STEVAN TOTOROVIĆ ZA MIRJANA MILOVANOVIĆ: Na Pogledima 2024 pohvaljeni Veroljub Naumović, Danilo Paunović i Marija Aranđelović