LIKOVNA SMOTRA "UMETNOST I VINO" OBELEŽAVA DESETOGODIŠNJICU: Slavlje u srpskoj Toskani

M.A.K.

08. 06. 2023. u 17:17

JUBILARNI, deseti put, u Vinogradarevoj kući u Topoli, u subotu 10. juna u 15 časova, biće otvorena reprezentativna izložba "Umetnost i vino".

ЛИКОВНА СМОТРА УМЕТНОСТ И ВИНО ОБЕЛЕЖАВА ДЕСЕТОГОДИШЊИЦУ: Славље у српској Тоскани

Foto promo

Tokom minule decenije, na smotri koja slavi hedonizam predstavljeno je više od 300 likovnih radova, a najzaslužniji za njen opstanak je vajar Nebojša Savović Nes.

Foto promo

Nebojša Savović Nes

Ova manifestacija je, gotovo od samog starta, sadržinski i organizaciono, ispreplitana s vinskim potencijalima Šumadije - "Devetim festivalom šumadijskih vina", a kroz deceniju je postala popularan događaj, koji obnavlja i neguje kulturnu baštinu u ovom delu Srbije. Uvek istog koncepta, postavka je odraz individualnih doživljaja i emocija vezanih za vinovu lozu, grožđe i vino - inkorporiranih u slike i skulpture 28 renomiranih likovnih umetnika. I ove godine, na Nesov poziv,učestvuju sa 33 rada.

- Većina stvaralaca su zrele (posvećene i agilne) ličnosti, koje učestvuju na postavci od samih početaka, a raduje činjenica da svake godine bude angažovan i neko iz mlađe generacije savremenika - ističe likovna kritičarka Maja Živanović. - Neka od dela - rađenih specijalno za ovu izložbu - strastvenih su boja, pikturalne sočnosti i bleštave svetlosti, druga su svedenija. Zajednički imenitelj je optimizam i dinamična neposrednost. Uravnotežene kompozicije u realnim, metafizičkim i asocijativnim prizorima slika, skulptura i mozaika... slave život kroz plodove i listove vinove loze, ali i svakodnevne rituale ispijanja vina.

Foto promo

Slavko Krunić

Postavku prati i oplemenjuje katalog, a pre četiri godine ustanovljena je i nagrada, čiji su dosadašnji dobitnici slikari Slavko Krunić, Milan Miletić, Sergej Aparin i Predrag Todorović. Uz ovu dodeljuje se i nagrada publike , koja je prošle godine pripala mozaiku Bisenije Tereščenko.

Nagrađeni umetnici dobijaju paket najboljih šumadijskih vina - za uživanje. Ova autentična izložba u Topoli - srpskoj Toskani - trajaće do 10. avgusta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba