U RAŠKI I MANASTIRU GRADAC KULTURNO-UMETNIČKA SMOTRA U ČAST SRPSKE SREDNJOVEKOVNE KRALJICE: Jelenino umnožavanje dara ljubavi

M. Kralj

06. 06. 2023. u 17:22

SREDNjOVEKOVNOJ srpskoj kraljici, ženi kralja Uroša Prvog, majci dva kralja - Milutina i Dragutina, monahinji i svetiteljki Jeleni Anžujskoj posvećena je tradicionalna manifestacija koja će se od danas odvijati u Raški i porti manastira Svetih Blagovesti - Gradac, njenoj zadužbini.

У РАШКИ И МАНАСТИРУ ГРАДАЦ КУЛТУРНО-УМЕТНИЧКА СМОТРА У ЧАСТ СРПСКЕ СРЕДЊОВЕКОВНЕ КРАЉИЦЕ: Јеленино умножавање дара љубави

Foto arhiva

Pored toga što na originalan način predstavljaju istoriju raškog kraja, "Dani kraljice Jelene" kao višednevna kulturno-umetnička smotra obuhvatiće izložbe, pozorišne predstave, predavanja, radionice, koncerte, sportske turnire i dečje programe. Ove godine učesnici su stručnjaci, profesori, umetnici, duhovnici, glumci, muzičari i kulturno-umetnička društva.

Tako će posle predstavljanja u Parizu, krajem prošle godine, a potom i u Galeriji Akademije umetnosti u Novom Sadu, tokom marta i aprila, u petak u 18 časova u galeriji Centra za kulturu Gradac, biti otvorena izložba Republičkog zavoda za zaštitu spomenika - HELENA, SERBIAE REGIN. Postavka osmišljena povodom obeležavanja 75 godina rada RZZSK, kroz priču o Jeleni Anđel i manastiru Gradac, višeslojno oslikava veze Francuske i Srbije, ali i hronološki prati izgradnju manastira, graditeljsko-umetničke domete arhitekture i slikarstva Blagoveštenjske crkve, potonja istraživanja i obnovu kompleksa.

Brojanice i kamenčići

VEĆ danas u podne počinje prvi program posvećen najmlađima: u Domu kulture u Raški biće održana tribina namenjena osnovcima "Bezbednost dece na internetu". Za četvrtak, u OŠ "Jošanička banja" od 13 časova, zakazana je radionica izrade brojanica "Zbog tebe brojim, zbog ljubavi postojim", koju će voditi monahinja Tamara Miladinović. Za osnovce je predviđena i radionica mozaika "Kamenčić jedan sam nije vredan", koju će u porti manastira Gradac voditi Ljiljana Rivić, i to 9. juna od 13 do 16 časova, 10. juna, od 10 do 13 časova i 11. juna od 10 časova. Poslednjeg dana, 12. juna od 14 časova u Domu kulture u Raški odigraće se predstava za decu "Veliki svet male Zoe", u režiji Aleksandre Đurić.

Prema rečima docenta dr Dragana Pavlović, istoričarke umetnosti, izložba je podeljena u tri celine:

- Prva celina je posvećena kraljici Jeleni, zanimljivoj ličnosti katoličkog porekla koja je udajom za kralja Uroša Prvog postala deo srpske vladarske porodice Nemanjića. Drugi segment izložbe je posvećen Jeleninoj najvažnijoj zadužbini, pravoslavnom manastiru Gradac. Njegov katolikon - Blagoveštenski hram - predstavlja, kako po svojoj arhitekturi i skulpturi, tako i po živopisu, jedno od najznačajnijih i najlepših ostvarenja srpske umetnosti 13. veka. Treća celina pokazuje sistematsko nastojanje i brigu Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture da tokom 20. veka i u prvim decenijama 21. stoleća spreči i zaštiti urušavanje gradačke crkve.

Posle svečanog otvaranja, od 18.30, dr Dubravka Preradović održaće predavanje - "Postavili su temelje istraživanjima Gradca Gabrijel Mije i njegovi đaci i saradnici". Inače, ova naučna saradnica Balkanološkog instituta SANU je postala prvi laureat nagrade "Aleksandar Deroko", upravo za izložbu, katalog i zbornik radova posvećen Mijeovim istraživanjima stare srpske arhitekture. Istoga dana od 17.30 planirana je tribina, na kojoj će profesor Predrag Dragutinović, govoriti na temu "Zadobiti dar ljubavi. Nasleđe kraljice Jelene".

- Ušavši u nasleđe božanske ljubavi darovane Crkvi Hristovoj, ona nije bila samo pasivni primalac iste, već aktivni delatnik, svedočeći "veru koja kroz ljubav dela". Ona nam je tako predala ono što je primila, ona je umnožila dar ljubavi i dala nam ga u nasleđe - tvrdi profesor Dragutinović.

U Domu kulture u Raški, u subotu od 20 časova, gostovaće pozorišna predstava "Voz", beogradskog Zvezdara teatra, a u nedelju, posle liturgije, na kojoj će pojati i dečji hor Crkvene opštine novosadske, u porti manastira Gradac koncert će održati grupa "Kalem", koja izvodi tradicionalnu muziku sa balkanskih prostora. Potom će nastupiti dečji hor "Đurđevak", Crkveni hor "Sveti Đorđe" pri Crkvi Svetog velikomučenika Georgija iz Užica i Nacionalni hor AVIA ARHANGELI, Zavičajno društvo "Stara Pavlica".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!