POČELE PROBE "MILENIJUMA U BEOGRADU": U Narodnom pozorištu sprema se predstava po romanu Vladimira Pištala, u režiji Marka Čelebića

V.V.S.

18. 05. 2023. u 13:35

ANSAMBL Drame Narodnog pozorišta počeo je probe predstave "Milenijum u Beogradu", po istoimenom romanu višestruko nagrađivanog pisca Vladimira Pištala, u režiji Marka Čelebića.

ПОЧЕЛЕ ПРОБЕ МИЛЕНИЈУМА У БЕОГРАДУ: У Народном позоришту спрема се представа по роману Владимира Пиштала, у режији Марка Челебића

foto Arhiva "Novosti"

- Ovo je roman o jednom gradu. Nije samo roman o jednoj generaciji, nego i o Beogradu koji je stalno u pozadini i on je jedan od likova... Neko je, pišući o Mediteranu, rekao: "Ovu knjigu ne možete čitati bez svog doživljaja unutrašnjeg mora. A vi ne možete da radite bez svog doživljaja unutrašnjeg rada" - poručio je Vladimir Pištalo umetničkoj i saradničkoj ekipi predstave na prvoj čitaćoj probi.

foto Z.Jovanović

Pisac Vladimir Pišzalo

Po rečima reditelja Čelebića "Milenijum" je hronika jednog vremena ispričana očima grada, čudesnog, prosanjanog i prokletog dok generaciju mladih koja ga predstavlja i liči na njega, pratimo kroz grupu petoro najboljih prijatelja.

- Tokom društvenih promena u periodu prelaska iz komunizma u socijalizam i raspada Jugoslavije, njihovi stubovi sveta se urušavaju, a ideali počinju da blede. Sa novim milenijumom, unutrašnja i spoljašnja destrukcija Beograda dovodi mlade koji su grad sanjali, osećali i živeli, do toga da ga odbace, prezru, a neki i napuste. Uprkos čestoj bespomoćnosti njegovih žitelja, grad ostaje magičan i zauvek otvoren za sve one koji su spremni da nastave da ga sanjaju, jer grad su ljudi, a ljudi tom gradu nikada neće prestati da daju nove oči - ističe Marko Čelebić koji prvi put režira u Narodnom pozorištu u Beogradu.

U podeli su Aleksandar Vučković, Nikola Vujović, Bojan Krivokapić, Vaja Dujović, Zorana Bećić, Daniela Kuzmanović Pavlović, Nebojša Kundačina i Zoran Ćosić.

Autorski tim čine: Katarina Todorović (dramatizacija), Marija Kalabić (scenograf), Marija Marković Milojev (kostimograf), Mirko Knežević (scenski pokret), Jovan Todorovski (asistent scenografa) i Ena Krotić (asistent kostimografa).

Premijera je planirana početkom jula na Sceni "Raša Plaović", u okviru glavnog programa 31. Beogradskog letnjeg festivala BELEF.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)