KRVAVA BAJKA PRETVORILA SE U KRVAVI PIR: Zlati Kocić pripala nagrada "Desanka Maksimović" koju dodeljuje Zadužbina velike pesnikinje

D. Bogutović

11. 05. 2023. u 14:38

U ŠTA god da se zagledala Desanka Maksimović, o čemu god da je mislila i pevala, ma to na prvi pogled izgledalo i kao oblik izvesne lakoće postojanja, njen pogled bio je uperen u dubinske slojeve, svoje sopstvene ali i drugog ljudskog bića, društvenog pa i vaseljenskog poretka.

КРВАВА БАЈКА ПРЕТВОРИЛА СЕ У КРВАВИ ПИР: Злати Коцић припала награда Десанка Максимовић коју додељује Задужбина велике песникиње

Foto: Arhiva Novosti

Poživela je dovoljno dugo da jasno sagleda silaznu svetsku putanju. Nama je ostalo da doživimo survavanje do samog dna, nesreću, pakao ovih dana. Dopustili smo nedopustiva izopačenja, naša krvava bajka posuvratila se u krvavi pir. Ovakav bol i muk poslednja su, stravična opomena.

Ovo, za "Večernje novosti", kaže pesnikinja Zlata Kocić (1950), kojoj je juče dodeljena prestižna nagrada "Desanka Maksimović".

Povodom 125-godišnjice od rođenja velike srpske pesnikinje, u ponedeljak 15. maja, u Narodnoj biblioteci Srbije biće održana svečana akademija i otvorena izložba.

Kocićevoj će priznanje po tradiciji biti uručeno 16. maja u rodnoj i omiljenoj Desankinoj Brankovini.

Desanka Maksimivić, Foto privatna arhiva

Ime laureata saopšteno je na jučerašnjoj konferenciji za štampu u NBS, na kojoj je Slađana Ilić, član žirija (u kome su bili Zoran Maksimović, predsednik, Đorđe Despić, Branko Vraneš i Vojislav Karanović) pročitala obrazloženje:

- Suština pesničke poetike Zlate Kocić počiva na doživljaju jezika i njegove leksike, kao onoga svestranog "čuda", koje omogućava opstanak pojedinca i njegove duhovnosti, ali i čitavih naroda i njihovog identiteta. Pesnikinja preko melodioznosti stihova, preko višeglasnosti koju doživljava kao starinsko "dvoglasno pevanje", uspostavlja duboku vezanost za narodni život i tradiciju, a zatim i za savremene refleksije u svakodnevnom životu. Njena poezija istražuje jedan davni svet i život, a kroz te mitske slike razotkriva savremen život i čovekovu sudbinu.

Na predstojećoj akademiji besediće akademik Ljubomir Simović, prvi dobitnik "Desankine" nagrade, Svetlana Šeatović, upravnik Zadužbine, kao i u ime porodice, Dušan Petrović koji je sa Desankom, tetkom svoje majke, živeo od svoje dvanaeste godine do njenih poslednjih dana. Prisutnima će se obratiti Vladimir Pištalo, upravnik NBS, pod čijim je krovom smeštena Zadužbina.

- Delo Desanke Maksimović je veoma živo u našim obrazovnim programima, ali i u svakodnevici koja nas danas opominje više nego ikada pre da je poštivanje, dobrota i suživot, mir i humanost, odraz svakog živog stvora, najpre čoveka u svakom uzrastu i prema drugom biću, ali i prema prirodi, svetu biljaka i životinja. Poezija Desanke Maksimović više nego ikada pre i sada, kada smo to najmanje očekivali, nudi nam štit ispod koga se možemo skloniti od demona današnjice, ispražnjenog sveta obesti i nasilja. Sada, pred rođendan naše pesnikinje, koji ona nikako ne bi slavila, ipak nas obavezuje da nismo odustali u ovako bolnim trenucima za naš narod, pred pitanjima gde smo i odrasli i deca - rekla je Svetlana Šeatović.

U povodu dvostrukog jubileja zadužbina je objavila i tri knjige: "Tražim pomilovanje", "Iza štita poezije" i "Šumska ljuljaška". Po tradiciji, objavljena je i knjiga izabranih pesama Živorada Nedeljkovića, prošlogodišnjeg dobitnika "Desankine" nagrade.

Mirjana Stanišić, Svetlana Šeatović, Slađana Ilić, Vojislav Karanović i Branko Vraneš, Foto I. Marinković

Zahvalnica i novinaru "Novosti"

U programu akademije učestvovaće i dramski umetnik Nebojša Milovanović, učenici Valjevske gimnazije i polaznici Dečjeg dramskog studija Radio Beograda. Biće dodeljene i zahvalnice Zadužbine organizacijama i pojedincima za podršku ovoj instituciji za očuvanje imena i dela velike pesnikinje. Među njima je, navela je Šeatovićeva, i troje novinara: Dragan Bogutović ("Večernje novosti"), Dejana Vuković ("Sputnjik") i Sanja Milić (RTS). Na izložbi koju je priredila Mirjana Stanišić biće predstavljeni malo poznati rukopisi pesnikinje, fotografije i lični predmeti kao što su čuveni crni šešir, omiljena bluza, ogrlice, šal, kolekcija figurica...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna