USKORO PETI "VIMINACIJUM FEST": Pozorišni festival otvara Simovićeva "Hasanaginica", u režiji Dušana Tuzlančića

V.V.S.

09. 05. 2023. u 14:18

PETI pozorišni festival "Viminacijum fest - Mitovi stari i novi" ove godine održaće se, od 19. do 25.juna, na prostoru Arheološkog parka "Viminacijum".

УСКОРО ПЕТИ ВИМИНАЦИЈУМ ФЕСТ: Позоришни фестивал отвара Симовићева Хасанагиница, у режији Душана Тузланчића

foto Promo

Festivalsku zavesu podići će Simovićeva "Hasanaginica" ( u režiji Dušana Tuzlančića) i izvođenju Gradskog pozorišta Semberija (Bijeljina) i Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke.

Naredne večeri na programu je predstava "Tesla, svetlopis u vremenu" (režija i tekst Miroslav Benka) "Teatrijuma" iz Beograda. Sledi "Ifigenija", rađena po motivima Euripidove tragedije "Ifigenija na Aulidi", rađena u koprodukciji Centra za kulturu "Kolašin", Centra za kulturu "Bijelo polje" i NVO "Korifej teatar" Kolašin, u postavci Zorana Rakočevića. Ekipa Bitef teatra stići će sa "Bilo jednom na Brijunima", koji je autorski projekat Kokana Mladenovića. Mestno gledališče Ptuj učestvuje sa ostvarenjem "Frančišek" (po tekstu romana "Božji ubožec" i rediteljskom čitanju Jerneja Lorencija. Hrvatsko narodno kazalište Osijek dolazi sa "Čarugom" Ivana Kušana, u režiji Borisa Svrtana, što je i poslednji naslov u zvaničnom programu.

Na kraju ovogodišnjeg "Viminacijum festa" biće dodela nagrada i koncert Hard Green and Irish River Dance. Planiran je i prateći program, na čijem repertoaru su "San o Mileni" autorke Jelene Bogavac, u produkciji Udruženja umetnika "Artista" iz Beograda i grada Požarevca, a potom i monodrama Tihomira Stanića "Na drini Ćuprija" u produkciji "Madlenijanuma".

Inače, kulturna manifestacija "Viminacijum Fest - Mitovi stari i novi" osnovana je s namerom da promoviše pozorišne vrednosti, čiji je selektor i umetnički direktor Mihajlo Nestorović, upravnik Pozorišta mladih u Novom Sadu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave