STRIP ŠESNAESTOGODIŠNJE NAĐE TIODOROVIĆ "ZVERI U NAMA": Uputstvo za upotrebu adolescenata

Marina Mirković

09. 05. 2023. u 13:47

MLADA, odvažna i darovita Nađa Tiodorović, svojim stripom u maniru mange, "Zveri u nama" u izdanju kuće "System Comics", dobro nas je prodrmala. Hrabro ogolivši lična osećanja, vršnjacima je potvrdila da je proces odrastanja buran i bolan, ali ujedno i savladiv uz podršku odgovarajućih osoba.

СТРИП ШЕСНАЕСТОГОДИШЊЕ НАЂЕ ТИОДОРОВИЋ ЗВЕРИ У НАМА:  Упутство за употребу адолесцената

System Comics

Odrasle je podsetila na to da je svakodnevni život adolescenata pun sumnji, strahova, radosti, nadanja, očekivanja... te nas navodi da prema mladima budemo što strpljiviji i otvoreniji.

- Vaša deca su pripadnici generacija neuporedivih sa vašim, ona žive u doba tehnologije, imajte razumevanja za njih i podržavajte ih u onome što vole - poručuje ova šesnaestogodišnjakinja koja dar razvija u srednjoj dizajnerskoj školi Tehnoart.

Istovremeno, u trenutku kada im je to potrebnije no ikad, Nađa tinejdžerima i adolescentima daje nadu, rečima:

- Čak i kada ste uvereni da ste potpuno sami na ovom svetu, da ne možete da opišete šta osećate, znajte da će uvek biti nekog da vas razume, sasluša, dočeka širom otvorenih ruku.

Nađa je podršku roditelja imala i ima, čak su je svojim stilom života i muzikom koju slušaju umnogome i inspirisali, a volela je da crta oduvek. Prvu mangu kupila je, pamti, za 400 dinarau "Vulkanu", kao osnovac, vraćajući se sa časa crtanja mrtve prirode. Napajajući se estetikom japanskih crtača, ali i našeg Alekse Gajića, počela je da otkriva samo svoj put - jer želja joj je da stripovi ponovo postanu nešto što će klinci iščekivati pred kioscima, a ne skupe knjige za kolekcionare.

- Godinu dana crtala sam iz glave, bez scenarija - priča ona o nastanku "Zveri u nama", gde je kroz zrele, ekspresivne crteže, ispripovedala priču o devojčici koja traga za svojim identitetom.

U jednom trenutku, Nađini junaci su tanani, lako lomljivi, usamljeni, a već u sledećem kadru postaju napadni, eruptivni, agresivni. Iako prave greške, oni idu napred, ne odustaju. Sigurnom rukom ona vodi čitaoce u tamne dubine, a onda ih postepeno vraća na površinu, gde ih dočekuje rečenicom: "Želim da živim voleći osobu koja me razume".

"Nađa Tiodorović svoje "zveri" pobeđuje stripom. A vi? Odraslima je dala uputstvo za upotrebu adolescenata" - kako je to precizno definisala Jasminka Petrović, spisateljica za decu i mlade.

A to nam je "uputstvo za upotrebu", sva je prilika, potrebnije no ikada pre.

Most od istoka na ovamo

OVO nije tek strip. Nađa je napravila most - brz, začudno lep i razapet nad moćnim lukovima, od istoka na ovamo. Na njemu nema ograničenja, tako da će ga odvažni zavoleti - reči su kojima "Zveri u nama" preporučuje pisac za decu i mlade Uroš Petrović."Očnjaci, kandže i duge uši su možda izmaštana nadogradnja, ali sirove emocije surovog sazrevanja koje potcrtavaju ovu nesvakidašnju priču su itekako stvarne, potresne i dirljive", zapisao je o Nađinom stripu scenarista i teoretičar stripa, pisac Pavle Zelić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!